I bergstrakterna i lilla Lesotho nere i södra Afrika hittar vi Afriski. Den är en av två skidorter i södra Afrika. De säger själva att det är som ett ha en del av Europa runt hörnet och det för tankarna direkt till alperna. Fullt så fascinerande är inte pisterna, men väl så bra för några dagars rolig skidåkning. Fascinerande är verkligen rätt ord när det kommer till skidåkning och Afrika. Det är fascinerande. Det är så långt från vad man tänker sig att det knappt går att förstå innan man har upplevt det.

Vintersäsong när vi har sommar

Vintersäsong när vi har sommar
Vintersäsong när vi har sommar

Afriski är en liten anläggning. Här kan 320 personer samsas om liftar och pister och även de som precis börjat åka kan hitta bra och lämplig åkning. Eftersom backen ligger i den södra hemisfären blir vintersäsongen mellan juni och augusti. Det är bara under den här korta perioden som det går att åka skidor här. För att ta sig till backen gäller det att ha lite tålamod. Bilresan från Johannesburg eller Pretoria tar runt 4,5h och på slutet är det mer bergiga vägar. Den vackra naturen lockar ändå till skön bilåkning och det finns mycket att titta på under resan. Väl på skidorter gäller dt att ha bokat sitt boende i tid. Rummen blir snabbt fullbokade. En natt kostar från 40€ och uppåt. Priserna är relativt låga och hotellen håller bra standard överlag.

Finns något för alla

I skidbacken finns det mycket att välja på. Det går att boka ett helt paket med allt från skidlärare och hyra av utrustning till att bara köpa ett liftkort. Skidutrustningen håller bra kvalitet och för den som inte vill ta med sig på flyget och resan kan hyra vara ett alternativ. Det som gör att skidåkningen faktiskt är relativt bra är den höga höjden. Med sina 3070 m över havet kan snön ligger kvar och gör det möjligt att åka skidor. Det enda som kan vara lite jobbigt är att snön kan vara lite isig emellanåt och för den som inte har åka så mycket kan det vara lämpligt att börja med någon lektion innan man ger sig ut på egen hand. Det finns mer än skidåkning att uppleva i Afriski och även om det är därför man åka dit kan det vara trevligt att göra annat en dag som omväxling. Många företag åker idag hit på konferenseresor just för den lugna miljön och att det finns mycket att göra.

De som en gång varit här för att åka skidor kommer ihåg den slående utsikten som räcker så långt ögat kan se. Den vackra orörda naturen med de härliga vattendragen som rinner ner längs bergen och för tankarna till de svenska fjällen. I bakgrunden kan man höra hästar gnägga och andra djur som finns på de delar av bergen som inte är snötäckta. Afriski har mycket att upptäcka och är helt klart värt ett besök. Ok, skidåkningen är säkerligen bättre i Alperna till exempel, men här i Afriski finns annat att upptäcka som inte går att hitta på andra ställen. Varje ställe har sin charm och en gång i Afriski kommer definitivt att bli ett minne för livet.