Anchorage ligger i Alaska och är både en stad och kommun. I staden Anchorage bor det cirka 240 000 invånare och staden är ett riktigt paradis för den inbitne vinterresenären. Här finns nämligen massor av vinteraktiviteter och jag garanterar att om man vill ha något att göra varje sekund i en hel vecka så är det inget problem. Anchorage är en riktig vinterstad och bör definitivt intressera den som vill ha en genuin vintersemester. Anchorage har en stor internationell flygplats som heter Ted Stevens Anchorage International Airport. Att det inte är så många i Sverige som pratar om Anchorage som turistmål är på grund av den långa resan. Som snabbast går det att flyga på cirka 17 – 18 timmar med två mellanlandningar. Snabbast är dock också dyrast. Vill man inte betala extra för att åka så snabbt som möjligt får man räkna med strax under ett dygns restid med flyg och mellanlandningar.

Portage Glacier

Portage Glacier
Portage Glacier

Portage var en by, och är det än idag, men är en spökstad som det kallas. I Portage bodde förr ungefär 100 invånare men efter en jordbävning år 1964 som orsakade översvämningar av byn har Portage inte varit mer än en spökstad. Portage är trots det en av Alaskas mest besökta turistattraktioner. Anledningen till detta är enkel, här finns Portage Glacier, en glaciär. Portage Glacier ligger ungefär en timmes bilfärd ifrån Anchorage och ifrån parkeringen vid glaciären kan man se de stora blåa isbergen. Här finns även campingområden och Boggs Visitor Center. Glaciären minskar för varje dag som går, förr kunde man se den från vägen men det kan man inte längre. Vill man komma nära glaciären finns det en sightseeingtur med båt som tar ungefär en timme. Det finns även flera olika vandringsleder som leder en till glaciären, och att vandra till glaciären är en mycket bättre och effektfullare upplevelse än att se den från en båt.

Alaska Wildlife Conservation Center

I området finns även Alaska Wildlife Conservation Center vilket är en icke vinstdrivande organisation som tar hand om övergivna, skadade och sjuka djur. Hit kan man åka och se grizzlybjörnar, myskoxar och andra storslagna djur som hör hemma i Alaska. Centret ligger precis innan man svänger av mot Portage Glacier. Vill man besöka detta center och glaciären kan man välja att ta en halvdagstur med båt från Whittier. Det är en populär tur med guide och stopp och tar tre timmar enkel väg. På vägen kommer man stanna vid Beluga Point, Turnagain Arm och Portage Glacier. Inkluderat är även ett besök på Alaska Wildlife Conservation Center och besöket här tar då cirka en timme. En guide leder en igenom rundturen i parken. Denna halvdagstur är bara en av många turer som det finns att välja mellan. Både djuren och glaciären är mycket populära bland turister och självklart finns det då många alternativ. Att besöka Alaska och Anchorage om man är ute efter en äkta vintersemester kommer aldrig slå fel. Här finns nämligen så mycket mer att göra än att se glaciärer och djur.