app, du läste rätt. Skidorten Chamonix är i min mening den absolut bästa skidorten i Alperna – sett över samtliga faktorer som gör en skidåkningssemester fullständig, med andra ord inte bara för skidåkningens skull. Det är en känsla jag sannolikt delar med väldigt många andra skidåkningsintresserade. Inte minst svenskar, då Chamonix är fullkomligt översvämmat av svenskar i alla åldrar. Samtidigt är det viktigt att nämna att det är just skidåkningen som gör skillnaden här i skillnad till exempel Badgastein. Det visar sig inte minst i att medelåldern är så mycket högre här än i många andra skidorter. Antalet ”ski bums” skulle jag vilja säga är dessutom markant högre, vilket är en indikation på att skidåkningen är bättre och möjligheten till off-pist än bättre.

Chamonix
Chamonix

Lägg till närheten till Courmayeur på den italienska sidan av Mont Blanc så blir helhetsintrycket inte sämre. Till den italienska sidan går det såväl charter- som reguljära bussar flera gånger varje dag och ett besök i Courmayeur är definitivt att rekommendera. Skidåkningen är väl godkänd och antalet restauranger i backen är stort. Om du vill åka i Italien så se till att redan från början köpa liftkortet som gäller på bägge sidorna när du väl inhandlar kortet. Se till att komma på sista bussen hem till Chamonix bara, annars väntar i bästa fall att lifta med den italienska postbussen genom Mont Blanc tunneln tillbaka. Något jag själv fått erfara med efterföljande tråkningar från övriga i sällskapet.

Äventyr

Äventyren i Chamonixdalen låter inte vänta på sig för den hugade. Här går det exempelvis att skidflyga, så bli inte totalt chockad om du ser någon kasta sig ut över en brant med vingar iförd skidutrustning. Eller för den delen åker störtlopp rätt ut över ett stup – för att sedan visa sig vara en fallskärmshoppare på skidor. Om man håller sig till skidåkning så är ett tips att ta sig ända upp till toppen av ”Aiguille de Midi” med kabinbanan från den södra delen av Chamonix by – det s k ”Chamonix Sud”. Där väntar off-pist åkning av absolut världsklass vid bra väder. Där går det även att klättra på isvägg iförd taggiga bindningar som man för på de vanliga pjäxorna. För de här aktiviteterna rekommenderas starkt att anlita guider. En mycket väl spenderad slant, speciellt om man är ett gäng om ca sex – åtta personer som går ihop.

screen-shot-2016-10-21-at-15-54-28-1

Transporter

Transporter till och från orten är enkla att administrera på grund av Chamonix väldiga popularitet. Tåg kan man ta från exempelvis Genève. Flyg till Genève går med de allra flesta reguljära flygbolagen. Transporter inom Chamonix är lättast med reguljärbuss som ingår i liftkortet. Där ligger den enda del jag kan komma på som ger en aningen smolk i bägaren vad gäller Chamonix – just transporterna med buss. Det går inte att förflytta sig på skidor mellan de olika skidsystemen, utan man packas ihop, oftast som sillar i en buss däremellan. Det här kan lättast avhjälpas genom att man på förhand bestämmer sig för vilket system man ska hålla sig i för dagen. En snabb titt på pistkartan ger vid handen vilka system som är aktuella just för dig och din skidåkningstyp. För den åkare som känner sig som aningen avancerad i sin åkning kan Grand Montets området starkt rekommenderas, speciellt vid stor nederbörd av lössnö.

tour_img-33201-145

Det här var första delen av två om Chamonix. I nästa del tar jag bland annat upp after ski, boende och hur man kan studera i Chamonix med CSN medel.