Antarktis är de land- och havsområdena kring Sydpolen som bildar en kontinent. Antarktis består av nio stycken olika områden. Dessa är Antarktiska halvön, Adelie Land, Coats Land, Dronning Maud Land, Enderby Land, George V Land, Marie Byrd Land, Neuschwabenland och Wilkes Land. Sedan finns det även fem olika hav och olika så kallade shelfisområden som tillhör Antarktis. En shelfis är en del av glaciäris som pressats ut i havet. Klimatet på Antarktis är mycket speciellt. Det är både den kallaste, den blåsigaste och den nederbördsfattigaste kontinenten. I kontinentens mitt är medeltemperaturen -55 grader Celsius och vid kusterna ligger temperaturen runt -18 grader Celsius. Under sommaren är det runt kusten något över nollan. Trots det karga och hårda klimatet så finns det en hel del aktiviteter att göra här. Det är kanske inte den första platsen man tänker på att åka till om man vill uppleva en vintersemester, och Antarktis passar nog inte alla heller och är definitivt ingen plats för en barnfamilj.

Minnen för livet

Minnen för livet
Minnen för livet

I Antarktis så sker en hel del sightseeing-kryssningar där man kommer att stanna kvar på kryssningsskeppet för den mesta av tiden. För den som bara vill se den magnifika naturen och känna kylan passar detta alternativ bra. För den mer aktive finns det exempelvis One Ocean Expeditions som tar en ut på aktiva äventyr i Antarktis. Vad sägs om att paddla kajak bredvid knölvalar, kryssa omkring bland enorma isberg eller umgås med tusentals pingviner? Att campa i Antarktis under stjärnorna blir ett minne för livet, men med tanke på att vädret är som det är, är det viktigt att man väljer ett företag som har säkerheten som sin första prioritet. Att bara ge sig ut i Antarktis och tälta på egen hand är inget alternativ. I Antarktis sker det en hel del forskningsexpeditioner och det finns här flertalet forskningsstationer. I vissa expeditioner får man besöka en forskningsstation vilket får en att förstå hur livet på Antarktis verkligen ser ut.

Mount Vinson och världens sydligaste bar

Mount Vinson är ett berg på Antarktis som är 4 897 meter högt. Det går att bestiga detta berg, men det är inget man gör som amatör. Det krävs månader av hård träning för att ens ha en chans att klara av det och det tar minst två veckor att bestiga berget. I Antarktis kan man dyka och se det rika livet under vattenytan, men för att få göra detta måste man vara en erfaren dykare. Antarktis har även ett maraton och de inbitna maratonlöparna säger ju att de vill springa ett maraton på varje kontinent. Nu är det möjligt då ett maraton hålls årligen på King George Island. En häftig sak att göra i Antarktis är att ta ett glas vodka i världens sydligaste bar. Baren ser dock inte ut som du föreställer dig den just nu. Det är nämligen forskarna på den ukrainska forskningsstationen Vernadsky Research Base som destillerar deras egen vodka och säljer vodka för tre dollar per shot. Antarktis bjuder på fler aktiviteter än man kunde ana, men om man ska göra de aktiva sakerna gäller det att vara väl förberedd eller erfaren och välja ett bra expeditionsföretag. Har man rätt förutsättningar kommer man få en upplevelse som man aldrig någonsin kan glömma bort.