Nu kanske det är lite långsökt att någon tar sig till Australien för skidåkning, men det går. För den som redan är där är utbudet detsamma. Det är nere i de bergiga trakterna i Tasmanien som det faktiskt finns en del utförsåkning. I Ben Lomond, som är den största skidorten, erbjuds sex km pister och skidåkning som underhåller de flesta.

Skidåkning närmare naturen

Skidåkning närmare naturen
Skidåkning närmare naturen

Ben Lomond är den skidort som lockar flest varje år. Den är belägen i nationalparken med samma namn. Säsongen sträcker sig oftast från mitten på juli till slutet på september. För den som vill ta sig hit med bil kan det vara bra att tänka på att skaffa snökedjor innan. Däcken på bilarna är inte anpassade för vinterväglag och förhållandet på vägen fram kan vara väldigt dåliga. Ben Lomond är inget lyxigt ställe. Hit kommer man för att uppleva skidåkning nära naturen och nationalparken har ett natur och djurliv nära in på knuten. Det har till och med synts djur i backen vintertid och det om något är nog unikt. Självklart kan man nog stöta på en och annan älg i Sverige, men det blir lite mer exotisk här och kontrasten mot den annars ganska härliga skogen gör det extra spännande.

Fantastiska upplevelser

Vilken skidort man än väljer att åka till som inte är en traditionell skidort finns det alltid något surrealistiskt och det är just det här som gör det lite fascinerande att ta sig till ett mer unikt ställe. Betänk själv att du sitter i bilen på väg upp mot Ben Lomond. Du har kantiga berg på sidan av vägen, du har åkt igenom ett kargt australiensiskt landskap och sedan kan du se kängurur vid sidan av vägen. Något speciellt finns det verkligen med det. Det är lätt att glömma bort att skidåkningen inte kommer att vara den bästa på jorden när upplevelsen runt omkring nästan tar udden av skidåkningen, passionen. På något sätt är det värt det. Alperna kommer att stå kvar, de har mer att erbjuda. En sväng till Tasmanien som kontrast för att uppleva det där lilla extra runtomkring får en att glömma det hårda partylivet på den vilda afterskin för en stund. Här kommer man närmre naturen. Här blir man ett med naturen i backen. Det är lätt att bli tagen av Ben Lomonds omgivning när man väl är här.

oendena som erbjuds i Ben Lomond är mest stugor, men det finns även hotell. En resa hit kommer verkligen att vara en kontrast mot andra skidorter. Det gäller att vara förberedd på ett liv nära naturen. Med en backe mitt i en nationalpark är det lätt att förstå att det inte har blivit så exploaterat. Samtidigt är det verkligen charmen med det här stället. Det finns många pärlor i världen att upptäcka och Ben Lomond är verkligen en av dem. Landskapet är unikt och skidåkning gör att allt bara blir fantastiskt. Många som har varit här kan nästan inte med ord beskriva hur fantastisk platsen är.