Island måste väl ändå vara en perfekt plats för en vintersemester. Många tror dock att Island ska vara extremt kallt om vintrarna, så är inte fallet. Men det är klart man tror det med tanke på landets namn. Vintersäsongen i Island anses generellt vara mellan september och april och temperaturen då varierar någonstans mellan +5 grader Celsius till -10 grader Celsius. Men det brukar dock blåsa rätt friskt vilket gör att det stundtals kommer kännas som att det är betydligt kallare än så. Under vintermånaderna finns det gott om saker att göra och några av dessa ska vi fördjupa oss närmare i nu.

Extreme Iceland

Extreme Iceland
Extreme Iceland

På Island finns det olika företag som anordnar turer och utflykter av olika slag. Har man aldrig varit på Island förut och är ovan och inte riktigt har koll på alla ställen kan ett sådant företag vara till stor hjälp. Ett sådant företag är Extreme Iceland och som man kanske kan ana erbjuder de lite mer extrema turer än de traditionella där man kanske åker runt i en buss till olika turistattraktioner. Istället för buss kan man istället utforska Island i en super-jeep som de kallas. I en super-jeep kan man utforska delar av Island som helt enkelt inte går att nå med hjälp av en bil eller en vanlig jeep. Några av de turer som erbjuds med denna super-jeep är till vattenfallet Dettifoss, till Askja krater och till det vulkaniska området Landmannalaugar. Här finns ett speciellt landskap med vulkaner, glaciärer, vattenfall, en kratersjö och geotermiska källor som man får ta sig ett dopp i. Vill man inte sätta sig i en av dessa stora jeepar och bege sig ut i Islands landskap så behöver man inte vara ledsen för det. Island har så mycket att erbjuda och många av de platser som Extreme Iceland besöker går även att besöka på andra sätt än med en super-jeep.

Att göra på Island under vintern

En av Islands mest imponerande och unika attraktion är de naturliga isgrottorna som bildas under vintersäsongen. Dessa bildas i Vatnajökull glaciär vilket är Europas största glaciär. Att gå in i en sådan isgrotta, som lyser blått inifrån, är verkligen speciellt och rekommenderas starkt. Den så kallade Gyllene cirkeln är en turistrutt som är väldigt populär. Den består av en 30 mil lång slinga om man utgår från huvudstaden Reykjavik. På rutten finns det fyra stycken stora sevärdheter, Geysir, Tingvalla, Gullfoss och Blå lagunen. Geysir är en gejser som har utbrott ett par gånger varje dag. I samma område finns gejsern Strokkur som får utbrott var 4 – 8 minut. Tingvalla är en nationalpark och ett världsarv. Här finns Islands största sjö och nationalparken består av bland annat branta bergväggar av vulkaniskt ursprung och landskapet här är väldigt speciellt. Gullfoss är ett vattenfall som faller i två omgångar. Först faller det 11 meter och sedan 21 meter ner i en klyfta. Blå lagunen är ett geotermiskt spa som ligger i ett lavafält. Vattnet är i genomsnitt 40 grader varmt och är rikt på mineraler och många mikroorganismer som gör vattnet turkosblått. Att bada här är nästan ett måste om man är på Island, det är verkligen något man bara kan göra på Island.