Vi fortsätter våra äventyr i Afrika och beger oss mot grannlandet Algeriet. I den lilla nationalparken Chrea hittar vi även skidorten med samma namn. Här finns det fin utförsåkning från mitten på december till mitten på mars. Chrea ligger i Atlasbergen i den nordligaste delen av Algeriet. Närheten till Medelhavet gör att det går att kombinera en resa med både sol, bad och skidåkning. Den surrealistiska känslan av att åka skidor i Afrika håller i sig även här. En av de bästa sakerna med att åka skidor här är att priserna håller en väldigt bra nivå. Självklart finns det bättre ställen för själva skidåkningen än att åka i just Afrika, men hela upplevelsen i sig är verkligen i världsklass.

Den turbulenta ockuperingen av Chrea

Skidområdet runt Chrea har haft det turbulent genom åren. De var mellan åren 1992-2002 som skidåkningen byttes ut mot militärfordon och beväpnade soldater. Det här ledde till att allt det gamla som hörde skidåkningen till revs. Det var under åren som gerillagäng tog över bergsområdet, men idag vaktar soldater som tillhör regeringen och det är helt säkert att åka. Idag präglas området av glada personer som kommer för att få njuta av de härliga backarna som erbjuds. På många sätt har det gynnat området att det under några år inte utsattes för turism. Skogen och naturen runtomkring är sagolikt orörd och det är nästan som att befinna sig i en romantisk film.

Chrea ligger bara drygt 1,5 timme med bil från Algeriets huvudstad Alger. Det är bra att tänka på att planera resan hit i tid. Det kan behövas visum och vaccinationer. Att planera en resa hit kan också vara lite svårt och det finns få arrangörer som arrangerar paketresor. Den härligt orörda naturen som finns att åka skidor i är ändå värd det lilla extra jobb som det innebär.

Med lite planering får du till din resa

Med lite planering får du till din resa
Med lite planering får du till din resa

Det är helt klart säkrare på många sätt att välja Marocko än Algeriet för sin skidresa i Afrika. För den mer vågade kan Chrea bli en upplevelse att bära med sig resten av livet. Här finns också mindre turism än i Marocko på skidorterna. Mycket har att göra med just säkerheten. Bergsområdena är idag säkra i Algeriet och med bra planering går det självklart att få till en mycket bra och rolig resa.  För den som drömmer om långa pister och vilda after-skifester är det fel ort att åka till. Chrea blir mer en upplevelse för livet och att få njuta av snö på ett härligt sätt på en plats få kommer att besöka. Algeriet har mycket att erbjuda för turister. Fantastiskt god afrikansk mat som är lätt att byta ut mot de vilda festerna på de stora skidorterna. Det här är mer en resa för rekreation och att hämta ny energi. Chrea lämnar ingen besviken och bara att säga att man har varit på skidresa i Afrika öppnar för roliga konversationer även när man har lämnat skidorna och snön bakom sig och har kafferast på jobbet.