Vilka som är de bästa skidorterna varierar i tycke från person till person. Det beror på vilken nivå man är som skidåkare, vilken ålder man är i, huruvida man värdesätter det omkring skidåkningen (after ski, shopping, mat, sevärdheter, mm) eller om man till exempel reser som familj eller inte. Här är några heta tips i Sverige:

Kronan i fjällen

Kronan i fjällen
Kronan i fjällen

Den första orten som instinktivt dyker upp i tanken hos de flesta är sannolikt Åre.  Åre är den första orten många tänker på och just därför lika självklart den ort som placerar sig på den högsta pallplatsen bland de svenska skidorterna. Åre är den okrönta juvelen i de svenska fjällen med sitt rika utbud av branta pister, restauranger, uteliv, boenden från högsta till lägsta rang och ett rikligt utbud av övriga aktiviteter så som hundsläde, skoterturer, vinprovningar med mera. Åre passar barnfamiljen lika bra som konferensdeltagarna. Tänk bara att göra en tvärsladd och raskt ta sig in till Restaurang Fjällgården mitt i backen för en härlig lunch i solen!

Outsidern

För barnfamiljen och den typiske konferensdeltagaren kanske nästa ort ter sig som ett otippat kort, nämligen Riksgränsen. Kanske känns det otippat just på grund av att orten historiskt sett inte attraherat just de grupperna utan mer ”hard core” skidåkarna eller varför inte som de så populärt kallas ”ski bums”, de riktiga fantasterna som oftast jobbar hårt på kvällarna – ofta för låg lön – och åker skidor på dagarna.

Just i Riksgränsen attraheras många av extremåkarna av Nordalsfjället, en höjd som nås lättast med hjälp av att fästa skidorna på ryggsäcken. Riksgränsen är en pärla i den svenska fjällvärlden på grund av sin enkelhet. Utelivet är begränsat, men samtidigt enkelt, för det finns bara ett uteställe, ”Grönan” dit alla går. Låt dig inte nedslås av nöjesutbudet – golvet gungar på Grönan!

Den mindre familjefavoriten

De mer självskrivna valen för familjeresenärerna är exempelvis Idre, Sälen och Vemdalen. Därutöver finns det många mindre orter i vårt avlånga land som har just sin speciella charmiga backe. Jag vill slå ett slag för Romme alpin. De har verkligen förstått att med sin fördel av bara två och en halv timmes bilfärd från exempelvis Stockholm så har de redan där något speciellt att erbjuda, nämligen tillgänglighet. Tack vare sin närhet till Stockholm så har de satsat mångmiljonbelopp på senare år på att bygga ut sin anläggning. Det senaste jag tänker på mer specifikt är deras så kallade Ski Lodge. Ett stort komplex i trä vilket är hotell, restaurang, after work ställe och den givna samlingspunkten i allmänhet efter det att liftarna stänger. När jag först såg byggnaden så var min första tanke att de tagit sig vatten över huvudet. Nästa steg blir att anläggningen går i konkurs av ren hybris, men icke. Vad jag hade fel och kul är väl det för Romme alpin är ett toppen ställe med ett tydligt tänk på smidighet. Åker man bara över dagen så slås man av hur saker och ting bara flyter på. Allt från skid- och pjäxhyra till sexsitsig lift som slukar ivriga skidåkare i väldig fart. Väl på plats – ta chansen och ät en äkta strutsburgare i nedre delen av liftsystemet! Titta in på Romme alpin för mer detaljer!