Vad som är ett absolut måste för samtliga som åker till en skidort oavsett vad som mest lockar där är definitivt – you guessed it – bra väder! Det passar väl in på mångas favorit skidorten Val d’Isère!

En väldigt stor fördel med Val d’Isère är just det överlag bra vädret. Det stannar inte där – när det är soligt så kan du dessutom alltid åka i solen oavsett klockslag. Något som annars inte är helt självklart då bergskammen i sig brukar täcka solen när den förflyttar sig vartefter klockans gång.

En annan fördel med Val d’Isère är att ett system som formellt sett är ett eget system går att förflytta sig till och från med liftar, dvs utan att behöva åka buss, vilket är vanligt i exempelvis Chamonix. Systemet i fråga heter Tignes och är lokaliserat mer västerut än Val d’Isère.

Flygplatser och tillgänglighet

Flygplatser och tillgänglighet
Flygplatser och tillgänglighet

I likhet med så många andra skidorter i Alperna så är Val d’Isère riktigt lättillgängligt. Det mest självklara valet är sannolikt att flyga till Genève och ta hyrbil därifrån, men ett tips är att man kan lika gärna flyga till Grenoble och ta hyrbil därifrån. Flyget blir i regel kraftigt mycket billigare dit och i och med att flygplatsen är så liten så får man sitt bagage riktigt fort i regel. Från Grenoble kan man även ta buss, men då blir man ju bunden av avgångstider förstås. Ett annat tips kan vara att om man ändå väljer att flyga till och från Genève, så går de reguljära bussarna dit mer ofta än till Grenoble. Inte helt överraskande kanske. Precis som på övriga flygplatser i Alperna kan man även bli upplockad av privat chaufför i antingen egen bil eller så plockar de ihop en mindre buss bestående av flertalet mindre grupper. Det senare kan te sig aningen mer störande tidsmässigt, då småbussarna ofta behöver invänta flera olika flyg för att något så när fylla bussen innan den åker.

Svenska resebyråer

De svenska resebyråer som åker till Val d’Isère är Sportresor, Ving Alpin, STS Alpresor, Nortlander, Langley (ofta med populära all-inclusive paket) och sedan vill jag slå ett slag för inget mindre än UCPA.

UCPA drivs med kraftiga rabatter från den franska staten för att visa upp Frankrike från sin bästa sida. Man får vara beredd på att boendet kan vara lite halvspartanskt, javisst, men det man får tillbaka är riktigt bra. Riktigt trevligt sällskap med gemensamma middagar och pistvisningar. Boendet är ofta i sovsalar, men så länge ingen snarkar och man tänker på hur relativt lite man betalat så fungerar det i regel fint. Hos UCPA ingår också oftast liftkortet, vilket då även det blivit starkt subventionerat av staten.

Byn Val d’Isère

I byn finns ett mycket stort utbud av restauranger och skidutrustningsbutiker exempelvis. Dilemmat för den som kan jämföra Val d’Isère idag med hur den var för 15-20 år sedan är att det har blivit väldigt mycket dyrare idag. Det kan tillskrivas den allt mer tilltagande ryska turismen som på senare år har varit markant stigande.

Överlag så kan man summera Val d’Isère som skidort med fantastiskt skidåkning och rikligt utbud av det mesta utöver skidåkningen, men var beredd att ta med det stora kreditkortet.