Denna nationalpark inrättades den 11 maj år 1910 och ligger i Montana i USA och gränsar mot Kanada. I nationalparken finns det sjöar och berg med 48 små glaciärer. I området finns både björn och varg så det gäller att inte vandra hur som helst om man inte varit här förut. Nationalparken är cirka 4 100 kvadratmeter stor. 

Vandringsleder

Många som kommer till denna nationalpark gör det för att vandra i en spektakulär natur. Totalt finns det i nationalparken 1 181 kilometer med vandringsled och det gäller därför att bestämma sig för vart man ska promenera. Det finns vissa som är populärare än andra. Några av de populäraste vandringslederna är Highline Trail, Grinnell Glacier, Pitamakan – Dawson Loop, Iceberg Lake, och St. Mary and Virginia Falls. Highline Trail är 18 kilometer lång och börjar vid Logan Pass Visitor Center.

Grinnell Glacier är 16 kilometer lång och längs vandringen kommer man att se flera kristallblåa sjöar och glaciärer. På stigen finns även picknickområden. Pitamakan – Dawson Loop är nästan tre mil lång och längs vägen så finns det vattenfall och även tjockhornsfår. Iceberg Lake är 15 kilometer lång och går nedanför Altyn Peak och Mount Wilbur. Till sist kommer man fram till Iceberg Lake vilket är en sjö med flytande isberg som omringas av 600 meter höga klippor. St. Mary and Virginia Falls är en kortare vandringsled på cirka fem kilometer. Under turen kommer man passera över St. Mary River och därefter få se vattenfallet St. Mary. Vandringsleden fortsätter sedan upp till Virginia Creek där många små vattenfall leder till vattenfallet Virginia Falls. Här kan man gå över bron och komma till en plattform som är byggd för att få en så bra utkik över vattenfallet som möjligt. En kort vandringstur men med mycket saker på vägen.

Going-to-the-sun-road

Going-to-the-sun-road
Going-to-the-sun-road

Going-to-the-sun-road är en väg som korsar nationalparken och är en perfekt väg för att få se så mycket som möjligt av nationalparken. Längs med vägen finns det mat och logi. Har man med sig picknick finns det speciella picknickområden och det finns även campingområden. Det är viktigt att komma ihåg att i nationalparken finns det gott om vilda djur, djur som kan befinna sig var som helst längs med vägen. Oftast är det getter och får som finns på vägen. Om man vill se en glaciär ifrån vägen så rekommenderas Jackson Glacier Overlook som ligger mellan Logan Pass och St. Mary. I nationalparken så blir man lätt sugen på att hoppa i vattnet då det är så otroligt vackert blått. Vattnet är dock iskallt men det går att åka gummiflotte med guide. Denna aktivitet passar både barn och vuxna. Åker man med barn kommer man åka en lite annorlunda väg som inte är så stötig. Det erbjuds även att hoppa i vattnet och vissa gör det men det är inte många sekunder man kommer kunna stanna. Väljer man att göra denna aktivitet är det bra att ha en handduk med sig då det kommer stänka lite vatten. Glacier nationalpark är en fantastisk plats att befinna sig på, både på vintern och på sommaren.