Hallå där, det här är ju en artikelserie om skidorter? Jo förvisso, men den här ortens närhet till så många olika skidsystem förtjänar en egen plats i serien tycker jag.

Här pluggade jag själv under januari till april 1998. Jag kunde ha valt ett mer prestigefyllt lärosäte, men valde Grenoble för att få närheten till skidåkningen också. Att få något bra ut av två världar var målsättningen, studierna och skidåkningen ihop.

Närheten till skidorter

Närheten till skidorter
Närheten till skidorter

Härifrån når man det närmaste skidsystemet på bara 20 minuter. Les sept laux heter det och är väl inte det största systemet i Alperna direkt, men givet att det ligger så nära och lättillgängligt om man har bil, så kan det verkligen rekommenderas. Absolut perfekt om man till exempel bara har en eftermiddag på sig tidsmässigt. Andra orter man når inom kort är Alpe d’Huez, Chamrousse, La Grave samt några stycken till som jag är osäker på hur stora de är då jag inte varit där själv. Gå in på länken och ta en titt själv.

Studier och skidåkning

Både universitetet och handelshögskolan i Grenoble har utbyten med skolor i Sverige. Oavsett vilket man fastnar för så är en stor rekommendation att dels gå med i skolans egen skidåkningsförening och även staden Grenobles skidåkningsförening. Skolans förening ordnar egna resor, ofta kraftigt rabatterade av staten eller sponsorer och genom stadens förening får man stora rabatter på många system i Frankrike. Genom stadens förening får man dessutom tillgång till det så kallade ”Carte Neige”, vilket är en försäkring som kan vara väldigt bra att ha, speciellt om man åker mycket off piste. Försäkringen gäller, till skillnad från många andra försäkringar, även när man åker utanför det pistade området och som en bonus ingår även kostnadsfri hämtning av helikopter om så beräknas behövas av lokal medicinsk personal.

En lustig detalj med att bo i Grenoble var att man älskade att det regnade när man gick till skolan. Ju mer desto bättre! Kan tyckas märkligt, men om det regnade i staden så innebar det pudersnö i bergen. Grenoble ligger som i en gryta mellan bergsmassiv och det blev därför ett klimat därefter. När väl våren kom framåt senare delen av mars så kunde det lätt även bli riktigt varmt i staden samtidigt som man såg att snön låg kvar på bergen. En fantastisk utsikt och mix av upplevelser. Tänk sola på förmiddagen i en park med skolböckerna doftandes in nyklippt gräs, för att sedan kasta sig ut från snötäckta stup på eftermiddagen. Åter igen, det var fantastiskt.

Uteliv och sociala aktiviteter

Fransmän är fransmän. Vad vill jag ha sagt med det tro? Jo, de ter sig gärna till sig själva och är svåra att ”komma in på livet”. Hmm… nästan som vi svenskar alltså? Åker man till Frankrike måste man i princip kunna perfekt franska för att smälta in och ha en chans till faktiskt socialt umgänge med lokalbefolkningen. Det finns dock några undantag och det är de sociala evenemang, så kallade events som skolan arrangerar, där det genast blir lättare att träffa utåtriktade fransmän (och fransyskor för den delen). Ofta är de här festliga tillställningarna sponsrade av företag, vilket gör att man betalar en fast summa (ca 12 euro) och sedan är det fri bar. Vips blir alla mer talföra och det blir lättare att få kontakt. Blir man bjuden på fest hemma hos någon kan det vara bra att veta att man bör ta med sig något som samtliga kan dricka, eller äta, av. Ofta, för att inte säga alltid, så förväntas man ställa det man har med sig på ett bord för att sedan samtliga kan förse sig. Tänk buffé fast med dricka.

Är du skidåkningsintresserad och vill studera utomlands? Grenoble är perfekt!