Drömmer du om pudertäckta backar och att slippa trängas i backen? Gulmarg kan vara platsen du har letat efter. Indien förknippas knappast med just skidåkning utan det är mer den kryddstarka maten och avgasfyllda städer som man tänker på. Här byts den stökiga stadsmiljön ut mot härligt frisk luft och ett lugn som få. Gulmarg ligger i de västligaste delarna av Himalaya och kontrasten med låglandet precis bredvid gör att det ofta blir snöfall. Det gör att orten bjuder på härlig pudersnö att glida ner för backarna i. Skidorter ligger på hela 2700 m över havet och är belägen på en platå. Liften kan ta en hela 4000 m över havet och är verkligen i toppklass. Gulmarg är verkligen en gömd pärla uppe i norra Indien.

Innan du åker

Innan du åker
Innan du åker

För att ta sig till Gulmarg behöver man först ta sig med flyg till New Delhi. Därifrån tar man sig vidare med inrikesflyg upp till den mindre orten Srinagar.  Det finns en del att tänka på när det kommer till att flyga inrikes i Indien. För det första är det en bra bit mellan terminalerna och att se till att ha några timmar tillgodo mellan flighterna är en bra början. Det andra är att de har otroligt hårda säkerhetskontroller i Indien och även ett batteri kan fastna som handbagage. Se till att läsa på om att flyga i Indien innan du sätter dig på första planet. När du väl har landat i Srinagar tar du dig lättast vidare till Gulmarg med taxi. Värt att tänka på är att de 50 km mellan flygplatsen och hotellet tar runt 2 timmar och taxin är lättast att beställa via hotellet.

Världens bästa offpiståkning

Gulmarg är mest känt för de bra förhållande för off-piståkning. Det är nästan givet att inga pistmaskiner tar sig upp till 4000 m över havet utan åkning härifrån är skön åkning som mestadels går genom pudersnö. Det som kan vara lite knepigt i Gulmarg är att det kan hända att liften inte går alla dagar. Kraftiga vindar kan göra att liften måste vara stängd. Det går ändå att lösa att ta sig upp till toppen, men det gäller att vara förberedd på att det kan hända så man inte blir förvånad. Ett liftkort kostar runt 220-250 kr för en dag och mellan 1100-1200:- för en vecka. Priserna varier lite beroende på valutakursen. Inrikesflyget tur och retur kostar runt 1400:- och till New Delhi för runt 4000:-. En vecka på hotell i Gulmarg går att få för under 2000:- och resa tur och retur med taxi från flygplatsen runt 800:-. En veckas skidåkning i Indien går alltså att få för under 10 000:-. Självklart går resan att kombinera med några dagar i New Delhi när man ändå är i plats i Indien. Indien är väldigt billigt vad gäller mat och annat och några dagar extra kommer inte att dra iväg särskilt mycket för reskassan. Det är helt klart värt priset att åka hit och Gulmarg erbjuder verkligen skidåkning i världsklass med sin pudersnö