Den första stora anläggningen för att skidor utanför Beijing var Huaibei International Ski Resort. Det var år 2000 som anläggningen byggdes och den öppnades för allmänheten i januari 2001. Utvecklingen av Kinas skidorter har inte gått snabbt framåt. Det här är en av de första och att öppna 2001 är väldigt sent. Mycket av att Kinas turism inte är mer framme beror mycket på att kinesernas ekonomi tidigare inte har räckt till för att ägna sig åt nöjen. När ekonomin nu har gått framåt har även deras turism börjat blomma. Den här skidorten ligger bara 67 km från centrala Peking.

Huaibei ligger nära muren och det som de flesta pratar om när de har varit här är upplevelsen om att åka med muren bredvid. Här handlar det inte om hur många och långa pisterna är utan det är muren som lockar mer. Det finns ändå 7 pister och de erbjuder åkning för alla nivåer. Fyra av pisterna är för nybörjare och omväxlingen för de mer avancerade åkarna är inte så stor. Totalt är backarna på 5100 m, men det är bra och kvalitativ åkning även om backarna inte är de längsta.

Kina – ett land under utveckling

Kina – ett land under utveckling
Kina – ett land under utveckling

Det här är en anläggning som är anpassad för de som vill komma igång med sin skidåkning. På anläggnigen arbetar runt sextio skidinstruktörer. Det märks på det mesta i Kina att det är ett land som nyss har upptäckt skidåkning och att allting är anpassat för att personer ska kunna avancera och ha roligt med sin åkning. På Huaibei är allting stort och när man först anländer till skidorten ska man ta sig till Huabei Ski Center för att köpa liftkort. Det är även här man kan hyra utrustning om man behöver. Säsongen börjar i mitten på november. De har investerat i avancerade maskiner som gör snö och det är dessa som kör igång backen redan i november. Temperaturen passar för att snön ska hålla bra kvalitet på skidåkningen. Det går att ta sig till anläggningen genom att själv köra dit, ta en vanlig buss i kollektivtrafik eller att åka shuttlebussen. På anläggningen finns också restauranger och det är kinesiskt eller western som gäller.

Även om anläggningen börjar ha några år på nacken är det bra mycket bättre standard än en simpel backe i Sverige med skidstuga. Kineserna har tänkt igenom det mesta och kapaciteten för att många ska kunna spendera en dag i backen finns. Boende är relativt dyrt i närheten och det gäller att boka sitt boende i tid för att kunna hålla en bra standard inom en rimlig prisklass. Det är väl det negativa man kan säga om att åka till just Huaibei, men samtidigt finns det mycket att göra och se. Det är väldigt unikt att kunna åka skidor bredvid kinesiska muren och att ta sig för att göra det om man ändå är på besök i Kina ger många pluspoäng åt en resa. Huaibei kan bli en mycket annorlunda och rolig resa med skidåkning. Självklart är backarna inte de största, men att åka