För den skidintresserade är Japan faktiskt ett mycket bra land. När man tänker eller pratar om skidsemester är det dock inte så ofta Japan nämns utan det är snarare europeiska länder som Schweiz, Österrike och Frankrike som nämns. Faktum är dock att Japan har fler skidorter än något annat land med över 700 stycken. Japan får dessutom stora mängder snö, nästan mest snö än något annat land. Att man får så mycket snö är på grund av de starka vindar som kommer ifrån Sibirien. Då Japan är 75 procent berg så kan man dra sina egna slutsatser om att här borde det vara perfekt att åka skidor. Och det är det. Bergen i Japan är lite lägre än de flesta i Europa och en typisk bergstopp är på ungefär 2 000 meter. Många av skidanläggningarna byggdes på 1980- och 90-talet och håller hög standard, likaså backarna har hög standard. Skidbackarna kan man dock nästan få sig för själva, speciellt under veckodagarna då många av backarna nästan är öde förutom ett par ungdomar möjligen. På helgerna kommer dock mycket lediga japaner till skidbackarna.

Niseko

Niseko ligger på ön Hokkaido vilket är ett känt område för skidfantaster. De iskalla vindarna från Sibirien orsakar stora mängder snö här, närmare bestämt cirka 15 meter pudersnö. Ett snödjup på fem meter är inte ovanligt. Om man köper ett Niseko All Mountain Pass så kan man åka mellan de sammanlänkade orterna Hirafu, Annupuri och Higashiyama som tillsammans har 38 lifter och 61 pister. Som vi nämnde så snöar det mycket här och därför kan man inte räkna med många klara dagar, men om en sådan inträffar kommer man att se ett fantastiskt fint landskap från det ena berget som heter Mount Yotei. I Niseko kan man även ägna sig åt andra vinteraktiviteter som snöskovandring, isklättring eller varför inte åka skoter. I området finns även varma källor som man kan ta sig ett dopp i. Niseko rekommenderas starkt för alla vinterentusiaster.

Hakuba

Skidorten Hakuba ligger i de japanska alperna och det var här många av tävlingarna i vinter-OS 1998 skedde. Hakuba anses vara en av Asiens bästa platser att utöva vintersport på. Hakuba består av sju skidområden som tillsammans bildar ett gigantiskt område. Liftsystemen är sammanhängande, pister finns i flera olika nivåer och några av Japans längsta backar finns här. Genomgående för japanska skidorter är att det osar modernitet och så är fallet även här. Liftsystemen är mycket effektiva vilket bidrar till att långa köer nästan aldrig inträffar. Med ett All Hakuba Mountain Lift Pass har man tillgång till alla liftsystem och vill man prova dem alla finns det bussar som åker emellan dem. Nattetid är vissa pister upplysta men de flesta stänger klockan 21. I Hakuba finns det också gott om varma källor som passar perfekt som avkoppling efter en dag i backen. Vill man göra något annat än åka skidor en dag kan man bege sig en timme bort till Jigokudani och se snöapor som badar i deras egna varma källor. Hakuba är även en ort som lever på kvällar och nätter och det brukar vara många australiensare här vilket medfört att mycket information, menyer och liknande står på engelska. Hakuba och Niseko är två skidorter som uppskattas enormt av de skidentusiaster som varit där så om du funderar på att åka skidor utanför Europa någon gång så varför inte Japan?