Livet slutar inte så. Det finns platser att åka till. Även om det kanske inte är de första ställena du tänker på när det kommer till att åka skidor. Argentina och Las Lenas hat högsäsong när norra halvan av jordklotet har sommar. Visserligen är det en bit att ta sig dit, men skidåkningen den är av världsklass. Las Lenas är den skidort i Argentina som är mest populär bland de som kommer från andra länder. Det är inte så konstigt med tanke på allt som erbjuds här.

Las Lenas – en dröm för många

Las Lenas – en dröm för många

Las Lenas är en dröm för många att åka till. Här finns hela 17 500 hektar mark för skidåkning, 29 pister och 14 lifter. Backarna passar allt från professionella åkare till nybörjare. Las Lenas har något för precis alla. Här är pisterna alltid väl försedda med snö eftersom området är utrustat med hela 30 st snökanoner utplacerade runtomkring i backarna. Allt är gjort för att kunna hålla högsta klass året om och vara en skidort som verkligen kan leverera toppkvalitet vad gäller allt. Det är en bra plats att åka till för hela familjen likväl för den som vill åka offpist. Här finns förutom pister över sju mil spår för långfärdsåkning. De har till och med öppna banor och pister med nattbelysning.

Extremskidåkning

För de som gillar extremskidåkning är Las Lenas än mer drömmen. Här finns perfekta förhållanden för att åka på baksidan av berget. Det är enda stället i världen där det går att nå sådana backar med hjälp av lifter. Under många år var backarna så skräckinjagande att ingen åkte. Det var på 80-talet som en man vid Gregg Wardle började namge backarna för extremskidåkningen här.  Idag går det med hjälp av liftar att ta sig upp till toppen. Namnet på den sista liften för att ta sig hela vägen upp är Marte som kan översättas till Mars: Guden av krig eller Krigsguden som det bättre skulle passa på svenska. Anledningen är enkel. Backen är extremt svår och med en lutning på 38 grader är förhållandena för åkning så svåra att det krävs väl anpassad snö för att göra det lite lättare. Berget bjuder såklart på fler backar som är mer lättåkta och för den som inte är inne på extremskidåkning går det lika bra at ta sig till en av de 29 pisterna. För att ta sig till skidorten kan man flyga till Buenos Aires och sedan ta ett transferflyg vidare. Under högsäsong går det även att flyga via Sao Paolo i Brasilien där det går anslutande transfer ändå till närmsta flygplatsen Malargue. Las Lenas tillhör också en av de skidorterna där priset är högre. Eftersom platsen är så populär så går det att hålla ett högt pris år efter år. Gästerna kommer tillbaka bara för att skidåkningen håller så hög klass. Det finns något unikt med Las Lenas och det är att allt är så annorlunda språket, maten, folket och det månliknande landskapet är verkligen helt unikt.