Att åka till Österrike under vinterhalvåret för att åka skidor är väldigt populärt. Här finns det många klassiker som besöks av ett stort antal människor varje år. Några av dem finns nämnda i ”Österrikes klassiker” här på sidan. Men Österrike har även mycket att erbjuda till den som kanske inte bara vill vara i skidbacken eller till den som inte vill vara i skidbacken överhuvudtaget. 

Kleinwalsertal

Kleinwalsertal
Kleinwalsertal

Kleinwalsertal är en dal i västra Österrike som ligger nära gränsen till Tyskland. Här finns tre samhällen. Kleinwalsertal ligger i Österrike dalen har inte vägförbindelse till något annat område i Österrike utan bara till Tyskland. Detta innebär att man måste åka från Tyskland till denna dal i Österrike. Området är populär bland vintersportsturister och har cirka 12 000 bäddar till turister. Runt Kleinwalsertal reser sig 2 000 meter höga berg och omsluter dalen på tre sidor vilket skapar en orörd natur. En fjällsemester under vintern behöver inte bara vara skidbackar. I dalen finns ett promenadnätverk som är cirka 50 kilometer långt och vandrar man här får man se omgivningarna och den unika naturen som allra bäst. I Kleinwalsertal finns det även något för barnen, nämligen en kälk-fest. Här finns flera olika små rodelbanor för de minsta och även stora rodelbanor till föräldrarna. Med lift tar man sig upp och sedan sätter man sig på den kälkliknande släden och får styra med ett snöre och sin kroppsvikt. Det är slingriga vägar ner så det kommer behövas styras en hel del. När man kommit ner för berget tar man sin släde, sätter sig i liften och åker igen om man så önskar. En perfekt förmiddagsaktivitet för barnfamiljen. Man måste dock också passa på att åka Allgäu Coaster. Det är en kälkbacke som går på räls och liknar mer en berg- och dalbana. Den är 850 meter lång och är slingrig med inbyggda upp- och nerförsbackar. Släden går som sagt på räls och man sitter fastspänd och hastigheten ned är snabb och i sluten av banan minskar hastigheten automatiskt. Denna får alla över tre år åka, men de yngsta måste åtföljas av en vuxen.

Övriga aktiviteter

Under vinterhalvåret erbjuder denna populära dal även andra aktiviteter. Några av dem är bland annat hästdragna slädturer och magiska kvällar på fjällstugor. När man är i Kleinwalsertal måste man även smaka på maten. I dalen är mycket av det som tillagas från regionen och sker i nära samarbete med bönder, jägare och producenter. Längs med vandringslederna i dalen finns det så kallade gourmethyttor som de kallar dem. I dessa går det att smaka på traditionsenlig mat ifrån regionen. Maten på restaurangerna och på hotellen är kreativt utformade utifrån tradition. På plats finns även så kallade bondgårdsaffärer där bönderna säljer kött och dylikt direkt från deras farm. Innan man åker hem så får man inte missa fredagsmarknaden som äger rum mellan klockan 9 till 12.30. Här hittar man många lokalt producerade föremål och livsmedel och jag garanterar att man kommer att köpa något. Marknaden ligger i Walserhaus och är väl värt ett besök medans man ändå är i Kleinwalsertal på sin vintersemester.