I den första delen beskrevs bland annat hur kvälls- och familjelivet kan te sig i Bad Gastein. Lika värt att nämna känns transport- och sommaraktiviteterna.

Ta sig till och från Bad Gastein

Lättast flyger man till Salzburg, antingen via de vanliga svenska charterbolagen (STS, Ving Alpin, Sportresor, m fl) eller via Norwegian som har mycket bra erbjudanden speciellt under lågsäsong. Därifrån kan det vara lite trixigt att ta sig till Bad Gastein via tåg. Räkna med två byten. Häng förslagsvis på charterbolagen och fråga om plats på deras bussar. Det brukar gå på några hundralappar per enkel resa, men då är man följaktligen inte garanterad plats. Reser man som familj kan privat bil vara att föredra. Räkna då med ca 330-360 euro tur och retur. Resan från Salzburg international airport till Bad Gastein tar ganska precis en timme och fyrtiofem minuter vid bra trafik och en chaufför som har hemlängtan. Om transporten är förbetald kom då ihåg att behålla alla kvitton och lappar man får vid första resan. En av dessa lappar fungerar som en slags voucher för återresan. Utan den lappen kan det av erfarenhet bli knivigt när väl bagage och familj är ute ur transporten…

Ett klart alternativt till Salzburg är att flyga till München och hyra egen bil därifrån. Vad som är väldigt bra att tänka på då är att man måste betala österrikiska vägtullar och skatt i och med att man då förmodat reser med en tyskregistrerad bil. Annars väntar fakturor i efterhand när man väl kommit hem efter några veckor. I mån av utbud kan hyrbilsfirman i München ge dig en bil med österrikiska bilplåtar, men räkna inte med det. Stanna därför på första bästa bensinmack när du korsar gränsen och be om ett klistermärke om betald trafikskatt att sätta i fönsterrutan. Den kostar cirka tolv – femton euro. I trakterna innan Bad Gastein kan man då exempelvis ägna sig åt lite historisk sightseeing i Berchtesgaden.

Sommar i Bad Gastein

Sommar i Bad Gastein
Sommar i Bad Gastein

Det kan kännas som en outsider, men Bad Gastein är en suverän ort även under sommaren. Javisst, det lockar inte lika många att gå på tur som norrmännen skulle kalla det, men faktum är att terrängen är fantastisk för just detsamma. Det finns ett otal vandringsleder över dalarna och den som känner sig hugen bör nästan ta och träna inför sommaräventyret. Anledningen till det är, återigen, att det är extra brant även för att vara i Alperna. I den mån man är väldigt väl tränad kan rekommenderas en tur till Sportgastein och Kreuzkogel. Vintertid tar man sig inte dit över fjället. Kreuzkogel ligger nästan 2700 meter över havet, så vätska och energi är ett måste. Sommartid kan det rekommenderas att man byter boende mellan de olika gasthaus som finns i dalarna. Det är ju inte lika enkelt att förflytta sig logiskt nog som det är vintertid. Förbokning är inte ett måste, då värdshusen långt ifrån är fullbelagda. Turistbyråns internetsida kan vara en god idé att titta in på i förväg dock för att veta var man ska ta sig dag för dag. En närliggande aktivitet att rekommendera när man vandrar är de olika kurställena man kan besöka i regionen. Styr kosan dit och avsluta kvällen med ett välbehövt dopp eller två i varma bad. Andra aktiviteter som är uppskattade i regionen är golf och mountainbike.