Få ställen i Alperna är lika mytomspunna som skid- och kurorten Bad Gastein, inte minst på grund av mängden turister, så som studenter med familjer, som besöker orten under sport- och påsklov. Främst ser vi en stor tillströmning från de nordiska länderna och kanske just Sverige i synnerhet. Medelåldern på after ski ställena är påtagligt låg, men samtidigt ska det sägas att stämningen är väldigt hög. Populära after ski ställen som kan rekommenderas är exempelvis Silver Bullet och Haeggbloms. Det tidigare stället attraherade under 2016 populära artister som exempelvis Måns Zelmerlöw, Sanna Nielsen och Janne Schaffer för att nämna några. Kizz cover bandet som uppträder är därtill minst lika bra som originalet! Haeggbloms drivs inte helt otippat av just en svensk som lyckats skapa sig ett träffsäkert ställe för den after ski sugne.

Bad Gastein – familjeorten?

Bad Gastein – familjeorten?
Bad Gastein – familjeorten?

Bad Gastein (ja, det stavas just så, inte Badgastein som man trott tidigare) är inte det optimala stället om man åker med de allra yngsta barnen. Anledningen till det är att det är väldigt (läs: VÄLDIGT) brant i byn. I och med att det är så brant så blir det en rejäl ansträngning att dra barnvagnen upp och ner. Japp, du läste rätt – även ner – så brant är det.  Folk som är på väg till och från backen har setts ta av sig pjäxorna och gå i sockorna på isen istället. Ett tips är att ta taxi eller hotellets transfer buss upp till platån där liftarna utgår från.

Bad Gastein är heller inte det optimala stället för den mest extrema åkaren, då off pist åkningen är klart begränsad och den pistade delen i all ärlighetens namn inte är enormt stor. Bad Gasteins stora fördel för den något bättre åkaren är däremot lutningen. Det är rejält brant på sina ställen, vilket ger schysst gung i knäna över rätt många partier. Charmen i backen kan också tillskrivas det stora antalet restauranger som ger en härlig paus i skidåkningen, ofta med en öppen brasa i robusta trähus, med stora ölsejdlar och gluehwein eller glögg som vi kallar det på svenska. Finns barn med i resgruppen rekommenderas starkt den lilla sittliften upp till ett av skidortens ”gasthaus” (motsvarande ett värdshus) mitt i backen. Bad Gasteins äldsta och charmigaste pärla!

Salzburger Hof

Hotellet med stort H måste bara nämnas. Det här stället andas historia. Oavsett om man bor här eller inte så är ett besök ett absolut måste. Varför inte glida in på en drink eller två efter middagen? Är man barnfamilj som reser så är et dessutom ett av få ställen som serverar tidig lunch. Lekhörna finns där dessutom. Ofta underhålls de äldre gästerna av trubadurer i baren på nedre botten. De lokala spelningarna lämnar oftast mer att önska, men de artister som uppträder på Silver Bullet gör även spelningar här och då under mer lugnare former.

Det kan sägas om Bad Gastein att det kanske inte blir en skidåkningsupplevelse utöver det absolut vanliga, men det blir en helhetsupplevelse som vida överstiger det mesta du varit med om i Alperna!

Fortsättning följer i nästa del där vi bland annat tittar närmare hur man tar sig till och från Bad Gastein.