Patagonien är den sydligaste delen av Sydamerika och ligger därmed i Argentina och Chile. Patagonien är ett känt semestermål och då främst på somrarna. Men allt fler börjar upptäcka Patagoniens skönhet och de aktiviter som finns här även vintertid. Patagoniens landskap är speciellt i och med här finns både vulkaner, glaciärer och de snöklädda bergen i Anderna. 

Skidåkning

En av de mest populära aktiviteterna i Patagonien under vintern är skidåkning, vilket det så ofta är på andra platser under vintertid också. Utanför staden Bariloche ligger Cerro Catedral vilket är en populär skidort med 37 skidliftar som tar en till ett stort område med skidspår. Skidorten är den mest moderna i Sydamerika och inkluderar ett stort shoppingcenter och över 5 000 bäddar för boende. Boendet ligger inom gångavstånd till skidliftarna. Det brukar vara väldigt mycket folk här under vintersäsongen eftersom det trots allt är den allra mest populära platsen att åka skidor på i Sydamerika. Om man inte gillar köer och mycket folk, brukar det därför rekommenderas att åka hit för skidåkning i augusti och tidigt i september. Då har inte säsongen riktigt kommit igång men allt är ändå tillgängligt som vanligt.

Skidåkning
Skidåkning

Man kan även anlita ett företag som heter PowderQuest vilket sysslar med guidning. Guiderna kommer ta en till platser där skidåkningen är minst lika fin men där det är mindre folk. På detta sätt får man ut mer av sin skidåkning då man slipper de värsta köerna. Man måste dock inte åka till Cerro Catedral för att åka skidor i Patagonien. Man kan också åka till Cerro Chapelco utanför San Martin de Los Andes vilket är ett skidområde med artificiella skidspår, det är alltså inte naturlig snö utan den kommer från snökanoner. I Cerro Chapelco finns det 22 skidspår i varierande svårighetsgrad. Förutom skidåkningen får man också ett unikt landskap på köpet. Å ena sidan står man med ett par skidor på fötterna men vrider man huvudet lite så kommer man se fantastiska sjöar, täta skogar och mitt i allt reser sig vulkanen Lanin.

Patagonien utan skidor på fötterna

Många företag erbjuder färdiga vinterpaket till Patagonien. Ett av dessa paket är en fyradagarstur vilket inkluderar ett besök till Los Glaciares nationalpark. Som man kan utläsa av namnet finns det glaciärer här och det är i den södra delen av nationalparken som man hittar dessa. De tre stora glaciärerna här är Perito Moreno, Upsala och Videma. Det finns även ett par mindre glaciärer i området. Perito Moreno är den glaciär som brukar besökas allra flitigast och utgör tillsammans med de andra glaciärerna i området den största ismassan utanför Grönland och Antarktis. Perito Moreno är 250 kvadratkilometer stor och längden på den är 30 kilometer. Nationalparken är ett attraktivt område där man på den ena sidan får se de stora glaciärerna och på den andra sidan de fina glittrande sjöarna och de höga bergen. Patagonien har mycket att erbjuda även på vintern och om man söker på orter och städer i Patagonien får man fram väldigt mycket olika aktiviteter och på många av orterna sker lokala vinterfestivaler och evenemang. Patagonien rekommenderas starkt och är en vintersemester som bjuder på många intryck och upplevelser.