Det är rätt intressant att tänka sig att en stad som i början på 1900-talet påbörjade en nedläggning för att snön blev för övermäktig idag lever på tillgången på just snö. Idag räknas Riksgränsen till en av Sveriges bästa skidorter. Det med all rätt!

Offpisten lockar åkare

Det som har kommit att känneteckna Riksgränsen lite är den bra offpiståkningen som går att hitta. Här går varje år Extreme-NM av stapeln och det är friåkarnas paradis. För utländska åkare lockar också möjligheterna till heli-skiing eftersom området som går att nå är som ett mindre mellaneuropeiskt land. Det här gör Riksgränsen rätt unikt i hela världen. Säsongen är dessutom lång och liftarna håller öppet ända till midsommar. Efter maj är snön blaskig och skidåkningen blir inte särskilt bra.

Offpisten lockar åkare
Offpisten lockar åkare

För att ta sig till Riksgränsen är det lättast att ta flyg till Kiruna flygplats och därifrån ta sig med bil. Resan med bil tar ungefär två timmar, lite beroende på väglag och att vägar kan vara stängda. Det lättaste är att boka hela resan själv. Det finns få paketresor och det är betydligt lättare att boka flyg och boende på egen hand. Det går även att ta sig med tåg upp till Riksgränsen och tåget stannar mitt i byn. De paketresor som erbjuds är ofta tillsammans med heli-skiing. Då ingår boende och helikopter ut till de destinationer man ska åka från. Resan till Riksgränsen brukar man fortfarande få ordna på egen hand. Boenden finns i alla former. Det finns hotell av hög klass, stugor och lägenheter. Samtidigt som AirBnb har ökat runt om i världen har det även hittat till Riksgränsen, men priserna är höga för att vara AirBnb. När det kommer till boende finns det ändå något för alla. Det finns 29 pister att åka i varav en som är markerad som svart. Annars är det jämnt fördelat mellan nybörjarpister, lätta och medium. Med någon av de 6 liftarna kan du nå alla pister. Offpister finns det i mängder för den som gillar mer extrem åkning.

Heli-skiing

För den som bestämmer sig för att testa på heli-skiing kostar en tur med tre åk mellan tre till fyra tusen kronor. Prislappen är relativt hög, men det är väl investerade pengar för den som gillar äventyr. Den helt orörda snön går ofta att nå bara från helikopter och det kan bli spännande för en åkare som inte har testat det innan. Det finns saker som få skidorter kan erbjuda som Riksgränsen har. Det är sällan man kan se norrsken i Alperna. I Riksgränsen är det desto vanligare och att området är känt för midnattssolen på sommaren lockar även besökare vintertid. Vid några tillfällen har Riksgränsen blivit uppmärksammat i media utomlands, men än idag är det få långväga besökare som hittar hit. Det som kan ge Riksgränsen ett minus är att vädret snabbt kan svänga. En dag med storm går det varken att ta sig till eller från skidorten, än mindre åka skidor. I övrigt finns det bara bra saker att säga om Riksgränsen.