Turen har kommit till en annan österrikisk skidort – Saalbach, eller Saalbach Hinterglemm som orten egentligen heter. Förmodligen är det för långt för att uttala och därför har orten helt sonika fått heta Saalbach i folkmun.

Det ska sägas direkt att Saalbach inte är ett ställe som attraherar den mest extrema skidåkaren och när undertecknad skulle åka dit så var det flera – för att inte säga alla –bekanta som gillar skidåkning som undrade varför i hela friden jag skulle just dit. Då åkte vi dit för att det kändes som en god jämkning mellan det mesta, det mesta är helt ok, men inte fantastiskt om man ska vara väldigt petig. Det är samtidigt Saalbachs styrka om man åker i en större grupp där intressena är olika och man är olika duktiga nedför branterna. Samtidigt kan man ha som argument för Saalbach också att man minsann ordnat VM i utförsåkning en gång, 1991. En viss Pernilla Wiberg slog till och vann guld då, vilket man blir påmind av när man tar liften från basstationen i dalen. Ett stort (läs: gigantiskt) foto på henne finns ovanför liftkortskontrollen nämligen. Riktigt kul start på skidåkningsveckan som svensk.

After ski

After ski
After ski

Är man ute efter röjig after ski med eurodisco så finns det ett skandinaviskt ställe som heter Underbar i byn, men mest känt är nog ändå Hinterhagalm som är mer av ett klassiskt ”umpa umpa” österrikisk after ski med herrar i hattar och lederhosen på. Stämningen är fullständigt fantastisk och alla lämnar stället med det bredaste möjliga leendet på läpparna. Broschyrer från orten hävdar att after skin till och med uppfanns på Hinterhaghalm. Det senare ska man nog ta med en stor skopa salt. För den som får lite abstinens av för mycket österrikisk after ski så kan man faktiskt ta sig till närliggande Zell am See eller Ischgl om man har hyrbil.

Mat

Inget specifikt matställe gav ett så ypperligt intryck att det rekommenderas specifikt, utan Saalbach har ett antal charmiga klassiskt österrikiska Gasthaus både i backen och i byn.

Resa och boende

Till Saalbach åker man lättast från Salzburgs internationella flygplats och hyr bil. De vanliga svenska researrangörerna åker, men det är riktigt lätt att hitta längs de österrikiska motorvägarna. Ordnung, dvs ordning och reda, som man skulle säga på tyska. För boende kan rekommenderas resessidan Sembo.

Avslutningsvis kan nämnas att jag har haft mitt livs bästa skidåkning i Saalbach. En halvmeter lössnö på perfekt preparerade nedfarter gjorde en perfekt skidåkning. Det enda som var lite av ett dilemma var att det blev svårt att stanna.  Det gick helt enkelt inte. Enda sättet var att kämpa på och försöka surfa på snön och åka åt sidan, vilket inte var helt framgångsrikt alltid. Man druttade på rumpan och hade man tur kom man upp. Vid ett tillfälle blev det rejält oroligt då jag landade handlöst framåt och i skarpt nedförslut. Jag kom inte upp till ytan eftersom pjäxorna inte löstes ut och fick därför inte luft. För att komma åt ena pjäxan så var jag tvungen att hålla kvar huvudet nedanför snön och sträcka mig ner. Det gick ju bra till slut, men det var nästan panik ett tag. Det till trots var det en fantastisk skidvecka och jag rekommenderar Saalbach starkt – inte minst för barnfamiljerna.