Att åka skidor är en rolig sysselsättning att utöva för att få både träning och en rolig upplevelse. Att antingen bara sätta på sig längdskidor för att gå ut på ett träningspass eller ut på en tur i fjällen kan vara väldigt roligt. Även åka slalom är ett roligt sätt att åka skidor på. När man tänker skidåkning så tänker man ofta på ställen som Åre, Sälen eller Alperna. Men sanningen är att även Finland har några pärlor runt om i landet för just denna sysselsättning. Det finns ställen som Iso-Syöte och Ruka där landets befolkning ofta åker för en vintersemester. De fina snötäckta bergen gör det optimalt för både längd samt utförsåkning. Skidor som sport är en generellt populär sport i Finland, då det finns en tradition inom landet. Detta har bidragit till att de vunnit i flera olika skidsammanhang genom åren. Både inom längdskidåkning samt alpin skidåkning.

Längdskidor

Längdskidor

Finland har en väldigt ärorik historia när det kommer till längdskidåkning. Det första förbundet för längdskidor kom så tidigt som 1908. Dom har flertalet pallplatser och det är en relativt populär sport inom landet. Några kända namn är: Eero Mäntyranta, Siiri Rantanen och Veikko Hakulinen. Dessa var några kända namn under sin tid och en stor del av befolkningen brukade följa deras tävlingar under åren. Dock finns tyvärr även en mörk sida av finsk Längdskidåkning.

År 2001 så skedde en dopingskandal som påverkade längdskidåkningen i landet enormt. Finland har fortfarande inte riktigt återhämtat sig till sitt forna jag, vilket gjort att topplaceringarna de senaste åren blivit färre. Krista Pärmäkoski är en populär skidåkare i Finland och har under sin karriär kammat hem diverse andra platser i mästerskap samt flertalet Världscupsegrar. Mika Myllylä är en av Finlands mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna med flera guldmedaljer i mästerskap sammanhang men som tyvärr på senare tid överskuggas av hans alkoholproblem samt att han erkänt till doping under 90-talet. Myllylä var en av de åkare som påkoms med doping i skandalen 2001. Tyvärr gick Mika Myllylä bort 2011, endast 41 år gammal.

Alpin skidåkning

Finland har också varit duktiga inom alpin skidåkning. Med alpin skidåkning så menas det sex olika varianter av skidåkning. Storslalom, slalom, super-g, alpin kombination, parallell slalom och störtlopp. I alla dessa varianter är det en i taget som tävlar, utom i parallellslalom då det är en utslagstävlingen då man möts 1 mot 1 och sist ner åker ut.

I Finland har man haft framgång med till exempel Tanja Poutiainen som har flera silver och brons under de 17 år hon var aktiv i världscup sammanhang. Hon vann även junior VM i slalom 1997, samma år som hon gjorde debut i världscupen. Tanja har 11 världscupsegrar som merit. Samt två VM-silver i slalom och storslalom 2005 i  Bormio, Italien. Under Olympiska Spelen 2006 i Turin, Italien så fick hon precis se sig slagen och fick en silvermedalj i storslalom. Även Kalle Palander är en legend inom Finsk alpin skidåkning då hann vann världscupen 2003 samt VM 1999 i Vail, USA. Kalle är född i Torneå vid gränsen till Sverige.