Bege dig till soliga Sicilien och åk skidor, ja, du hörde rätt, åk skidor. Det är faktiskt fullt möjligt och det är nästan som en dold hemlighet att Etna bjuder på skidåkning. Vulkanen som emellanåt puffar ut runda ringar av askmoln har två skidorter. Det går att åka på både norra och södra sidan. Avkopplingen att ta sig upp till toppen för att njuta av bergsluften ger en skön kontrast mot resten av Sicilien. Utsikten är fantastisk från vulkanens topp och bjuder på en vy av flera hav.

Nyckfulla vindar

Nyckfulla vindar
Nyckfulla vindar

Skidsäsongen på Etna är relativt kort. Det är bara mellan december och mars som vädret tillåter skidåkning. Även om det finns snö på Etna kan det vara så att man har otur och liftarna står stilla på grund av kraftig vind. Det är lite nyckfullt med vindarna vid toppen av vulkanen och det bästa är att rådfråga innan man börjar ta sig uppåt om backarna är öppna och snöläget okej.

För den som vill åka på den norra sidan gäller det att ta sig till orten Linguaglossa. Härifrån tar liftarna dig upp till den norra sidan av toppen. Ett liftkort för en dag kostar runt 30€. För den som vill åka från den södra sidan ska de ta sig till Nicolosi. Det finns några skillnader på norra och södra sidan. På en södra sidan finns ingen vegetation medan den norra sidan bjuder på skog. Det känns bitvis nästan lite som att vara i nordiska förhållanden mellan träden. Nicolosi på den södra sidan erbjuder tre pister som alla blåa och relativt lätta. Den norra sidan däremot erbjuder även röda pister och kan vara lite roligare att åka på för de som inte är helt nybörjare. Alternativet för den som är ännu mer vågad finns det arrangerade resor där off-piståkning erbjuds. Vanligtvis arrangeras de så att man åker ned på den östra sidan. Etna har mycket att erbjuda i skidväg och det är lätt att bli tagen av vulkanens mystik under åkningen.

Bra boenden på Sicilien

Boende finns det gott om och både norra och södra sidan har bra utbud. Eftersom Etna ligger på Sicilien och det normalt sett är mestadels sommarturister är det relativt lätt att få ett bra rum om man kommer under vintersäsongen. För den som åker till Sicilien den här årstiden är inte havsbad något att tänka på. Temperaturen i havet är bara runt ca 15 grader och temperaturen i luften är som sköna höstdagar i Sverige. Det kan vara en skön, avkopplande och annorlunda skidsemester som verkligen kommer till sin rätt under den mörka perioden hemma i Sverige. Priset på resan kommer att kunna hålla en lägre budget än en skidresa till en mer exklusiv skidort. Flygresor hit går att få billigt genom lågprisbolag. Man flyger till Palermo och kan sedan hyra bil för att lättast ta sig till Etna. Taxi i Italien är billigt och kan vara ett alternativ. En dags skidåkning på Etna, Europas största aktiva vulkan, är helt klart ett minne för livet.