Tänk att få dra på sportiga kläder för att ge sig ut i naturen på vintern när snön ligger täckt och solen strålar från en klarblå himmel, redo för att ta fram skidor, stavar och pjäxor för att åka antingen längdskidor alternativt slalomskidor för utförsåkning i backarna.

Det är inte mycket som slår det för den som är friluftsmänniska och vill vistas utomhus så mycket som möjligt. För att bara nämna ett av många fina och väl fungerande skidanläggningar så är Ischgl ett sådant som inbjuder till fantastisk skidåkning.

Skidskolor

Skidskolor

Det finns gott om skidskolor såväl för barn som vuxna och kan vara till stor hjälp om man är nybörjare och behöver goda råd för att minimera skaderiskerna. Skidlärarna är mycket vana skidåkare och vet vad som både behövs och krävs för att klara av det hela på ett säkert sätt. Det kostar en slant men är absolut en säker investering. Om man till exempel åker till Bad Gastein i Österrike kan man vara med i skidskola där som genomförs antingen på svenska eller danska. Om skandinavisk skidskola inte kan erbjudas, garanteras att en guide följer med som tolk.

Hyra utrustning

Om man vill resa smidigt till Alperna och inte ta med skidor hemifrån kan man enkelt hyra utrustning på plats när man väl kommit fram alternativt går det alldeles utmärkt att hyra både skidor, pjäxor och snowboards även online, se en av bokningssidorna här. Man kan undra vad det hela kostar med att hyra utrustning och man bör kunna komma undan med en bit under tusenlappen för dom billigaste paketen om man hyr i 6-7 dagar. För high-end skidor ligger priset oftast på runt 2000 kronor. En annan sak som är en nödvändighet när man ska till Alperna och åka skidor, speciellt med tanke på liftsystemen, är att man måste ha liftkort för att kunna utnyttja liftarna uppför backarna. Sådana kan man köpa vid liftstationerna, på hotellen eller närliggande sportbutiker. Priserna är ganska prisvärda med allt från en dryg tusenlapp till lite över tvåtusen kronor, enligt dom mesta kända 80 olika orterna i Alperna.

Offpiståkning

För många inbitna skidfantaster lockar offpiståkningen som den ultimata formen av alpin njutning. Känslan av att åka skidor i orörd pudersnö är något utöver den “vanliga” skidåkningen och lockar årligen mycket folk till alperna. En mycket känd ort är franska Chamonix där flera av offpistnedfarterna är riktigt extrema. En del består av nästan lodräta glaciärväggar och bergsidor. En annan skidort i alperna, bland många, är Montafon i Voralberg, som ligger i Österrike och är en riktig klassiker bland svenska offpiståkare. Där finns flera olika offpistbackar att välja på och den lokala bussen går relativt ofta. Fler alternativ till denna typ av skidåkning finns att finna även i Italien som har flera orter som till exempel Canazei, Cervinia, Livigno, Sestriere med flera.

Barnvänliga skidorter

Som barnfamilj är det viktigt att ta stor hänsyn till dom yngsta och fantastiska alperna erbjuder flera olika anpassade orter för dom små. Österrike är troligen i särklass det främsta alternativet där det finns flest orter och anläggningar som ger familjer det som förväntas på bästa sätt.