Många är vi som drömmer om att glida nedför backen, i solsken och med allt under kontroll. Dock finns det många som inte ens är på den nivån än. För de som både behärskar den enklaste backen till de mer extrema nedfarterna kanske en fjällsemester till någon av de klassiska fjällorterna inte är de första man tänker på. Trots det erbjuder de allra flesta klassiska skidorterna något för alla, nybörjaren, barnfamiljen och även den erfarne åkaren som behöver utmanas lite mera. Det finns därför en hel del skidorter, både i Sverige, i Europa och såklart några på längre avstånd, vi listar några av de hetaste och bästa nedan.

Heliskiing

För adrenalin junkien och den absoluta extrem åkaren finns det något som kallas heliskiing. Namnet uppkom redan 1965 då en kanadensisk bergsklättrare vid namn Hans Gmoser åkte skidor nedför bergstoppen efter att ha tagit en helikopter upp till toppen. För att klara av heliskiing krävs att du är relativt erfaren då underlaget kan vara alltifrån lössnö till hård skare. Heliskiing finns på väldigt många skidorter runt om i världen och även på ett flertal skidorter i Sverige, men vill man verkligen spränga sina gränser så finns det två kanadensiska skidorter som brukar räknas som de ultimata när det kommer till heliskiing, The monashees och the Caribees som båda beskrivits som himmelriket på jorden av skidåkare. Hit åker man endast om man provat på heliskiing tidigare och känner sig ordentligt stadig på fötterna.

Ramundberget

Är man inte ute efter något större hålligång på kvällar så erbjuder Ramundberget i Funäsfjällen en skidåkning i en klass för sig för den som ligger på en lite högre nivå. Orten har nästan helt garanterat en snögaranti om man är orolig för att inte få tillräckligt med snö under säsongen. Förutom en förmodad snögaranti så finns här ett mycket populärt offpist område vid namn Osthang. Osthang är ett område med björkar och här har du möjlighet att åka nedför backen i lössnö före alla andra vaknat.

Klövsjöfjäll

Blickar vi mot Vemdalen hittar vi Klövsjöfjäll som också är en av de äldsta skidorterna i Sverige i och med starten 1930. Orten som stoltserar med hela 35 liftar och 58 nedfarter erbjuder också svarta pister i världsklass och är så pass bra att landslaget också kan ses träna här från och till.

Österrike

Österrike

Tar vi ett större kliv ut mot Europa finns såklart skidåkningens mekka, Österrike. Landet är en av de allra största när det kommer till skidåkning och skidorterna brukar alltid hålla världsklass. Hintertux Glacier är en av dem och en mycket speciell skidort då den faktiskt är öppen för skidåkning året om. Detta innebär att du mitt i sommaren kan åka skidor 3200 meter över havet och se på gröna dalar nedanför dig. För den erfarne åkaren finns här 60 km backar öppna under vintern. Här erbjuds en mängd med offpist områden med tillhörande glaciärsprickor. Är man mer inne på freestyle finns även det på orten.