Sun Valley är namnet på en stad i Idaho i USA och är sedan vintern 1936 en vintersportort. Samma år uppförde man världens första stollift för utförsåkartransport. Sedan dess har området blivit en riktig turistmagnet och området har utvecklats mycket och här finns idag mängder av olika möjligheter till skidåkning vilket lockar allt från nybörjare till proffs och extremåkare.

Möjligheter till olika former av skidåkning

Möjligheter till olika former av skidåkning
Möjligheter till olika former av skidåkning

Berget Bald Mountain är huvudattraktionen för skidåkarna och med den högsta lyftkapaciteten per timme i hela världen får man här ut mycket mer av sin skidsemester än på många andra platser. De hotell som tillhör skidorten är allt ifrån lyxiga till små och pittoreska och några har inga skidliftar medans andra har de modernaste som finns. Det finns alternativ för alla och upplevelsen här brukar kallas för ”en skidupplevelse i världsklass”. Bald Mountain har även olika terrängparker som passar både för familjer och för de som vill utveckla sin skidåkning. Terrängparkerna är temabaserade och här finns Nordamerikas största super pipe. I området ligger också Dollar Mountain vilket kallas för Bald Mountains lillasyster. Dollar Mountain är lite mindre och passar de yngre barnen. För den som är ny på skidor finns det skidskolor och guidning. Som jag nämnde i inledningen så lockar Sun Valley även extremåkare.

Företaget Sun Valley Heli Ski tar hand om några av dessa. Från toppen av Bald Mountain hämtas man upp av helikopter som tar en till områden med orörd pudersnö för skidåkning. I området kan man även ägna sig åt skärmflygning och har man ett par skidor på fötterna samtidigt kan man styra in sig mot en backe och efter landning åka ner, och detta är också något för extremåkarna så klart. Vill man åka långfärdsskidor, eller Nordic ski som det heter här, finns det över 200 kilometer med skidspår för just det i området. De populäraste spåren ligger 25 minuter norr om den forna gruvstaden Ketchum.

Lugnet efter stormen

Efter dagar med full aktivitet vet vi alla vad man vill. Man vill slappna av. Möjligheterna till det i Sun Valley är flera och unika. Vill man fortfarande vara utomhus kan man besöka någon av de varma källorna i området för ett dopp. I Sawtooth National Recreation Area finns det tre olika varma källor men den närmaste är Easley Hot Springs men då är det bara vanliga pooler som är uppfyllda med vatten från de varma källorna i närområdet. I Sun Valley finns det två olika spaanläggningar och jag rekommenderar att boka en full dag på en av dessa, kanske i mitten av vintersemestern för att ladda batterierna och ta det lugnt en dag. Zenergy och Sun Valley Lodge är de två spaanläggningarna och här finns det massage som lindrar ömma och trötta muskler vilket kan vara passande efter aktiva dagar i skidbacken. På Zenergy finns även pool för alla besökare, en inomhus och en utomhus. Den som är utomhus är öppen även på vintern mellan 7 på morgonen till 20 på kvällen och att ta sig ett varmt dopp utomhus mitt i vintern framför ett fantastiskt landskap är ett svårslaget ögonblick. Sun Valley kommer inte göra dig besviken!