Ja, du läste precis rätt. Hur fel det än känns med att åka skidor och ett land i Afrika i en och samma mening så är det helt sant. Det finns till och med listor på bästa ställena att åka på. Helt oväntat och bara så annorlunda att man undrar varför man inte visste det tidigare. Tänk bara känslan att åka utför och se ut över en horisont av sanddyner längre bort. Det är på det sättet man tänker sig skidåkning i Afrika, men Marocko med Atlasbergen gömmer inga sanddyner. Här hittar du istället skidåkning som faktiskt är av världsklass.

gömmer inga sanddyner
gömmer inga sanddyner

Atlasbergen och Oukaimeden

Med den högsta toppen i Nordafrika är Mount Toubkal Marockos stolthet när det kommer till berg. Det nordafrikanska rekordet på 4167 m lockar många besökare varje år. Nu är det inte Mount Toubkal som erbjuder den bästa skidåkningen utan här kan man uppleva andra vinternöjen bland bergen. Det vanligaste här är klättring, men det är en klättring för den mer äventyrliga personen och utan redskap som isyxa kan det bli ett farligt äventyr. Den mest populära orten att åka skidor på är Oukaimeden som ligger 80 km från Marrakech. Känslan av att ta på en skidjacka och att bära med sig skidutrustningen till bilen i Marrakech känns nästan surrealistisk. Oukaimeden är Afrikas högsta skidort. Skidorten ligger på 2600 meters höjd och stora liften går upp till 3258 meter till toppen av berget Jebel Attar. Här finns fem pister och fyra liftar. Skidåkningen är blandad med allt från pist anpassad för nybörjare till mer svåra pister. Oukaimeden bjuder på allt som du kan önska dig. Det är Europeisk standard på faciliteterna och det finns skiduthyrning, skidskola, restauranger och hotell. Den stora skillnaden är att allt är i Marockansk stil och maten som finns att äta är självklart från det Marockanska köket. Allt i enlighet med den redan surrealistiska känslan som följde med från Marrakech. Självklart gör det geografiska läget lite skillnad på skidåkningen och utrustningen som finns att hyra håller lite lägre klass än i Europa. Snön är lite tyngre och det kan ofta vara lite svårare att svänga i pisterna, men känslan av att åka här gör det värt precis allt.

Prisläget på skidåkning i Oukaimeden

Det kan tänkas så att skidåkningen i Marocko skulle vara relativt dyrt, men faktum är att det är precis tvärtom. Medan det är högsäsong i till exempel Alperna hittar du Marockos lågsäsong och priserna är betydligt lägre än under högsäsongen. Marocko med Oukaimeden i täten blir både en exotisk och prisvärd resa för den som inte vill spendera hela semesterkassan på skidåkning. Här finns dessutom mycket att uppleva som kontrast till de snöiga topparna i Atlasbergen.  På många sätt kan det lätt bli en all-inclusive vad gäller upplevelser. Det går även att bo i Marrakech och få transport upp till Oukaimeden för en dags skidåkning. Från hotellet tar det ungefär två timmar att ta sig upp genom bergsvägarna fram till skidorten. Fler borde helt klart upptäcka vad Marocko har att bjuda på när det kommer till skidåkning. Det är en riktigt gömd pärla bland världens alla skidorter.