Det är inte många som vet det, men den orten som är utsedd till världen bästa skidort flera år i rad är faktiskt norska Trysil. Här är det de välpreparerade backarna som står för berömmelsen. Det är otroligt praktiskt att åka till Trysil för en skidsemester – allt finns inom skidavstånd restauranger, hotell och faciliteter. Med 30 liftar och 68 backar börjar man förstå att Trysil är något riktigt bra. För skidnörden är det nästan ett måste att åka hit minst en gång i livet.

De flesta som har varit i Trysil har bara gott att säga om allt. Det enda som kan tänkas vara negativt är priserna, men de senaste åren har den norska kronan gått ned lite jämfört med den svenska och priserna har blivit mycket bättre. Det gäller självkart att välja med omsorg då vissa saker fortfarande har väldigt hög prislapp. För svenskar är det största pluset närheten att komma till orten och att skidåkningen håller lika hög klass som många orter det är längre att ta sig till.

Mycket att erbjuda

Mycket att erbjuda
Mycket att erbjuda

Med de 68 pisterna finns det en backe för alla. Det erbjuds även off-piståkning och den sägs också vara i toppklass. Det är ingen extremåkning. Liftsystemen är otroligt bra byggda och väl genomtänkta. Det gör att det är lätt att ta sig mellan de olika skidcentra som finns längs med fjället. Det finns backar för alla här. För nybörjare och barn finns det lämpliga backar likväl som det finns off-pisterna och svåra pister för de riktigt duktiga åkarna. För boende går det att hyra både stuga, lägenhet eller bo på hotell. För ett gäng är det naturligtvis roligare att bo i en stuga eller lägenhet, men hotell kan bli minst lika roligt. I Trysil lever och andas man skidor. After-ski är i klass med alpernas och semestern kan bli en enda lång fest.

Passar lika bra för barnfamiljen som den partysugna

Givetvis är Trysil lika välgjort för barnfamiljerna som för de partysugna. Det finns barnområden på båda sidor om fjället och mycket är anpassat för att familjen ska kunna ha roligt hela veckan. För de som har barn som inte vill åka med i backen någon dag finns även barnpassning. Här finns allt för att kunna få riktigt bra avkoppling. Det finns också riktigt bra backar för att åka pulka i på flera ställen. De är väldigt populära både bland gamla och unga. Vill du åka till Trysil kan du välja allt från en paketlösning till att boka in allt på egen hand. Det är inte superbilligt, men närheten gör att du tjänar in en del på resan mot att åka längre bort. Dessutom är skidorter överlag relativt dyra.

Det finns några höjdpunkter med Trysil. Solen går upp ganska sent och att kliva upp och åka upp i backen innan solen har gått upp gör att man kan få njuta av soluppgången i backen. Perfekt till en varm kopp choklad och sedan bara sitta och njuta. Dagen kommer att vara riktigt bra efter den starten.