Vasaloppet är en av vinterns höjdpunkter i Sverige. Deltagare reser till Sverige från hela världen för att delta. Och otaliga miljoner tittar på tävlingen på TV.

Vasaloppet firar en viktig historisk händelse men är inte tänkt som en exakt återhämtning av historien. Faktum är att Gustav Vasa själv visste förmodligen inte ens hur man skulle åka skidor. Vasaloppet går tvärtemot hans historiska resa och börjar i Sälen och slutar i Mora. Gustav Vasas ursprungliga resa, vare sig på häst eller i släde, var från Mora till Sälen. Beslutet att få Vasaloppet att gå i motsatt riktning var för att på 1920-talet hade More bättre tågförbindelser än Sälen.

I fäders spår för framtids segrar

I fäders spår för framtids segrar

Ett viktigt mål med att starta Vasaloppet under 1920-talet var att uppmuntra intresset för skidåkning som sport. En annan var att symboliskt förena landet. I själva verket har Vasaloppet blivit ett riktigt svenskt folkfest. Vasaloppet är inte bara världens äldsta längdskidtävling men också den med flest deltagare, mer än 10.000 i självaste Vasaloppet. Dessutom finns det andra tävlingar under Vasaveckan som inriktar sig mot mindre avancerade skidåkare. Vasaloppet 30 (tidigare Kortvasan) and Tjejvasan (etablerade under den tid då kvinnor inte fick tävla i Vasaloppet) är båda bara 30 km. Halvvasan är, som namnet antyder, bara 45 km medan Ungdomsvasan för 9–16-åringar är mellan 3–9 km. Öppet spår är också 90 km men under mindre sträng villkor. Vasaloppsspåret är öppet för skidåkare hela vintern och hålls i gott skick hela tiden, inte bara under själva Vasaveckan.

Vasaloppet i sig är internationellt kända och deltagare kommer från hela världen. Bara att få lov att tävla i Vasaloppet är prestigefylld. Vasaloppet följer International Ski Federation (FIS) tävlingsregler. För att kunna deltaga måste svenska skidåkare vara medlem i en svensk skidklubb. Men inte utländsk deltagare. De uppfattas som representative av sina respektive länder.

Bakgrund

Vasaloppet har varit en del av Worldloppet sedan 1979. Worldloppet Ski Federation var grundades juni 1978 i Uppsala men nu har sitt huvudkontor i Estland. Organisationens syfte var från början att främja längdskidåkning genom att organisera en lång loppens världscup. Sedan säsongen 1999/2000 har detta emellertid ersatts av FIS Marathon Cup.

Det är en 90 km sträcka från Sälen till Mora. Skidåkare får använda bara klassisk teknik. Man måste delta under sitt eget namn. Åldersgränsen för Vasaloppet är 19 år. Det finns olika kontrollstationer där deltagarna kan få blåbärssoppa, energidryck och annat mellanmål såsom Vasaloppsbullar för att hjälpa dem att hålla uppe sin energi nivå.

Intressanta fakta

Vasaloppet-veteranerna är de som har slutfört Vasaloppet eller Öppet spår 30 gånger eller mer. En känd Vasaloppet Veteran från Sälen, Bengt Eriksson, har genomfört Vasaloppet mer än 60 gånger. Det fanns bara 119 åkare i den första tävlingen 1922 och av dem var det 112 som avslutad. Även om en kvinna, Margit Nordin, deltog i 1923, förbjöds kvinnor att delta i Vasaloppet från 1924 till 1980. Birgitta Westhed och Britt Dohsé tvingades dölja sig som män för att tävla 1978 och Birgitta Westhed avslutades och kastades ut innan hon kunde slutförde loppet.