-Det har blivit dyrt här i Schweiz.

Frasen från filmen Sällskapsresan kunde inte vara mer aktuell. När jag var i Verbier eller ”Verpan” som orten populärt kallas så stod schweizerfrancen, CHF, i cirka sju kronor. Plånboken sved. Duktigt. En hamburgare gjord utan kärlek, pommes frites och utan dryck från ett hål i väggen gick på det facila priset om 130 kronor . Idag står schweizerfrancen i cirka 9 kronor och 20 öre.

Extremt

Extremt
Extremt

En något märklig rubrik kan tyckas, men ska man sammanfatta Verbier med ett ord så blir det just extremt. Skidåkningen, 400km pistade nedfarter, oändlig off piste, Alpernas brantaste branter, utelivet, skidåkarnas klädstil och inte minst klientelet, ja  allt är extremt. Här syns David Beckham, vår egen kung, Richard Branson och… ja, jag behöver nog inte fortsätta. Hit kommer de som själva skulle benämna sig som eliten. En bättre och större skidstuga kan lätt gå på motsvarande 20 miljoner svenska kronor. Hit kommer naturligtvis också alla wannabees som är mer intresserade av att röra sig i samma kretsar som de nyss nämnda. Samtliga sammanstrålar ofta på ställen som exempelvis Farm Club, vilket sannolikt kan kallas Alpernas mest svårbokade restaurang. En vän med American Express Centurionkort fick svårigheter att få bord här. Det kortet får bara de allra rikaste i respektive land. I Sverige endast 25 personer.

Alla som åker hit attraheras inte av att vara i vimlet dock, utan det är skidåkningen som lockar främst. De blir heller inte besvikna. Här spänner man fast skidorna på ryggsäcken, kontrollerar lavinsändaren med övriga i sällskapet och börjar klättra med stavarna i händerna. Populärt är att ta sig till höjden Mont Fort, passera de svartgula repen och skråa en bit på baksidan för att sedan klättra en bit upp och sedan ta sig ner i grym puderåkning till den stora vattenreservoar som finns längre ner. Guide eller någon som känner till terrängen i detalj är absolut ett måste. Att Verbier dessutom är väldigt solsäkert gör inte saken sämre.

Britter – Europas Stig Helmers

Orten är väldigt populär bland just britter av någon anledning, vilket borde få en varningslampa att blinka. Visst, många britter kan åka utför numera, men det stora flertalet… har stor utvecklingspotential när det gäller skidåkningen så att säga…

Verbier befinner sig i en av dalarna inom det som brukar kallas Les quatre vallées, de fyra dalarna, med byarna Nendaz, Veysonnaz, La Tzoumaz och Thyon. De går att avverka samtliga på en dag, men det kan bli lite drygt. Relativt närliggande är också skidorten Zermatt om man känner för att variera sig en aning. En rekommendation är att hyra utrustning i förväg då den procentsats i rabatt man får då blir en ansenlig summa.

After ski

Klassisk after ski är inte helt enkel att få i Verbier. Stämningen är rätt stel, åtminstone om man jämför med klassiska ”umpa-umpa” ställen i Österrike. Dock så finns det ett ställe som för tankarna till vad vi i Sverige skulle kalla after ski och det är Le Pub Mont Fort. Där säljs det mest öl och shots i hela Schweiz enligt egen  utsago. Det enda ställe där jag sett barn under tonåren blivit bjudna på starköl (om än små) av sina föräldrar. Nationalitet? Du gissade det – britter.

Transporter

Det rekommenderas att ta sig till Genève och sedan via minibuss till Verbier. Eller varför inte travel the Verbier style, via helikopter?