Québec ligger i Kanada där det är landets största provins. Québec är tre gånger så stort som Sverige och utgör 15 procent av hela Kanadas yta. Det är med andra ord en mycket stor provins och huvudstaden i provinsen heter även den Québec men den största staden är Montreal. Med tanke på provinsens yta och geografiska läge så finns här en stor mängd med vinteraktiviteter och att Kanada är känt som ett vintersportland är ingen nyhet. Jag har förut skrivit ett avsnitt om Kanada där jag bland annat nämnde vintersportorten Kicking Horse och dess skidåkning. Sådana skidorter finns runt om i hela Québec och jag tänkte bara kort nämna några av dessa för att sedan istället gå in på vinteraktiviteter som inte har med skidåkning att göra. Vinter och snö erbjuder ju så många fler möjligheter.

Québecs många skidorter

Québecs många skidorter
Québecs många skidorter

I Québec finns det alla sorters skidorter, allt från de relativt små till de som är massiva. Le Massif tillhör de lite mindre då där finns bara sex stycken skidliftar. Mont-Sainte-Anne ligger 30 minuter från Québec City och har finns totalt 8 skidliftar och området är känt för sina perfekta skidspår. Skidorten och berget Tremblant är framröstad som den bästa skidorten i östra Nordamerika i 19 år i rad i tidningen Ski Magazine. Ett annat känt skidområde i Québec är Mont Blanc vilket är populärt bland barnfamiljer då det finns något för alla här. Québecs skidorter är många och bland andra än dessa ovan nämnda finns det Sutton, Stoneham, Mont-Orford, Bromont och många fler. Skidmöjligheterna inom Québec är många.

Québec City

I hela provinsen finns det såklart mycket att hitta på och det beror helt fullständigt på vad man är intresserad av, för det man är intresserad av finns nämligen med allra största sannolikhet inom provinsen. Men om vi fokuserar lite på huvudstaden i provinsen, Québec City, så finner vi bara i denna stad en mängd olika vinteraktiviteter och med ett årligt snöfall på cirka 400 centimeter i genomsnitt finns det gott om snö här. En unik sak med staden är att mitt i den finns en kälkbacke som heter Au1884 där man efter löst biljett får en åka i hastigheter upp till 70 kilometer i timmen. I staden finns även Hotel de Glace vilket är det enda ishotellet i Nordamerika. Här är rummen helt i is och vissa av dyraste rummen har en alldeles egen spaavdelning. Man måste dock inte bo här för att få se rummen utan det går att besöka hotellet för en rundtur på dagtid.

Planerar man en vinterresa till Québec City så ska man se till att man gör det när det är dags för den årliga vinterkarnevalen vilket brukar vara i slutet av januari till mitten av februari. Karnevalen innehåller bland annat massiva snöskulpturer, familjevänliga åkattraktioner och aktiviteter, snöfester och världens mest kända två meter långa snögubbe, Bonhomme. Under karnevalen förvandlas stadens gator och det finns alltid något att se, göra eller äta. Vinterkarnevalen är omåttligt populär och det finns goda anledningar till att den just är så pass populär. Är du sugen på en vintersemester i Kanada så ha Québec City och karnevalen i åtanke, du kommer inte ångra ditt besök dit.