På vintern sker det faktiskt många semestrar, även om en semester är starkt förknippad med den svenska sommaren. Många åker på semester till någon skidort men det finns även de som åker utomlands på vintern och åker till värmen istället. Men det ska vi inte prata om här, här är det kyla och snö som gäller. Vintersemester är faktiskt perfekt för barnfamiljen. Vilket barn tycker inte om snö? Så varför inte åka uppåt i landet, eller till något annan vinterdestination för lite äventyr och upplevelser i kylan och snön.

Vintersemester med barn i norra Sverige

I norra Sverige finns det gott om saker att göra på vintern för den som fått nog av att åka skidor. Här finns ett ishotell, samiska byar och en storslagen natur. Många av destinationerna bjuder på vandringar, vilket kanske inte passar barnen och deras korta ben. Men man måste inte vandra. I Abisko, i Kiruna kommun, finns en plats som sägs vara det bästa stället i hela världen att se norrsken på. I Abisko ligger ett fjäll som heter Noulja och som delvis ligger i Abisko nationalpark. Under vintern är fjället en perfekt plats att åka upp på till Aurora Sky Station. Här, 900 meter över havet, finns toppstugan med café och utsiktsplats. Norrsken är en upplevelse, eller som barnen skulle säga ”coolt”!

Naturupplevelse

Då norra Sverige består av en enastående natur så är det främst naturupplevelser som gäller, åtminstone under vintern. Norr om Arvidsjaur finns Wilderness Life som erbjuder naturnära upplevelser. Deras hundspannsafari och snöskoterweekend är populär och passar barnfamiljer som vill ha ett äkta vinteräventyr i vildmarken. Är barnen tillräckligt stora så kommer denna vintersemester bli en semester som de alltid kommer minnas. Man får åka med en hundsläde mitt i det vackra vinterlandskapet, kanske stanna någonstans och göra upp en brasa och äta lite mellanmål eller varför inte lunch. Snöskotersafarin kan låta avskräckande för barnfamiljer, men det borde den inte. Den passar lika bra för de erfarna som nybörjare och barnfamiljer då guiden anpassar farten och rutten efter passagerarna. Även den allra minsta familjemedlemmen kan åka med i skoterpulkan. Med skoterupplevelsen så får man även prova äkta vinterfiske. Att ligga där på isen med sin familj och håller pimpelspöt i handen, samtidigt som solstrålarna värmer, är en fantastisk upplevelse. Fångar man någon fisk så varför inte ta med den tillbaka till Wilderness Lifes egna så kallade basecamp som ligger precis vid sjön. Här kan man nämligen grilla sin fisk över öppen eld eller röka den om man hellre vill det. Här finns även en bastu om man vill värma sig efter dagens aktiviteter. Sedan är det ju så att man inte måste låsa sig fast på denna plats då det i regionen finns andra upplevelser. Utanför Slagnäs finns Båtsouj Samecenter där man får lära sig mer om samernas liv och se renar på mycket nära håll. Norra Sverige är en fantastisk plats att ha en vintersemester med sin familj på. Det är inte en typisk vanlig semester med fart och fläkt och karuseller och vattenland så som en typisk barnfamiljssemester kanske brukar se ut. Detta är en vintersemester i norra Sverige, i den fantastiska naturen och det liknar ingen annan semester.