Vi fortsätter i Österrike och även fast de flesta turistplatserna om vintern här är uppbyggt runt skidorter så finns det mycket annat att göra om man inte vill spendera hela semestern på ett par skidor. Wagrain är ett bra exempel på ett resmål som bjuder på annat än skidor även fast Wagrain ligger i hjärtat av Salzburgs alpina värld. Många som besökt platsen vittnar om en speciell atmosfär och detta kan bero på att det känns som att man är på en plats med många traditioner och det känns nästan som att man åkt bak i tiden när man får se en översikt av platsen. Samtidigt har Wagrain alla de moderna bekvämligheter som man någonsin kan behöva på en vintersemester.

Adventsprogram och vandring

Adventsprogram och vandring
Adventsprogram och vandring

Varje år arrangerar lokalbefolkningen i Wagrain det som de kallar Silent Night Advent. Det är ett adventsprogram som sker till minne av Josef Mohr. Mohr föddes i Salzburg år 1792 och dog i Wagrain år 1848. Mohr är tillsammans med tonsättaren Franz Gruber upphovsman till världens mest välkända julpsalm, ”Stilla Natt”. Det var Mohr som skrev texten till denna och därför heter det nuvarande adventsprogrammet i Wagrain just Silent Night Advent. Adventsprogrammet sker under flera veckor och under denna tid kommer julmarknader, bakprogram för barn, konserter, läsning, fackelvandringar, hästdragna slädturer och minnessånger om Joseph Mohr att äga rum. Adventsprogrammet äger rum i december och avslutas med minnessången den 26 december. Under adventsprogrammet kommer man även få lära sig om gamla traditioner för regionen och även få delta i och prova på dessa. På julmarknaderna kommer man hitta föremål som är tillverkade från små verkstäder och ateljéer och här finns även hemlagad traditionell mat. En vintersemester i Wagrain är inte komplett om man inte vandrat på de otroligt vackra vandringslederna i snön. Vill man göra något mer romantiskt kan man åka på en slädtur för två. Många som tänker på skidsemester i Österrike ser framför sig utförsåkning. Men i Wagrain behöver man inte åka lift upp på ett berg och sen åka ned. Här finns nämligen 220 kilometer långa skidspår för längdfärdåkning. Dessa ligger i det som kallas för Salzburg Sports World vilket omger Wagrain.

Kleinarl, rodel och Waterworld Amadé.

Wagrain och kommunen Kleinarl tillhör samma region och ligger nära varandra. Kleinarl har endast 816 invånare medans Wagrain har strax över 3 000 invånare. I Kleinarl kan man utforska landsbygden med hjälp av ett par snöskor eller varför inte på släde. Denna tur är något som även den allra mest inbitna stadsmänniskan skulle uppskatta, det går inte att inte tycka om denna tur genom landsbygden. I ridhuset i Kleinarl får man lära sig att rida på en islandshäst om man vill och för den mer erfarne ridaren finns det mycket fina ridspår utomhus. I Kleinarl finns även en rodelbana om man vill varva allt lugn och ro med lite fart och fläkt. I regionen finns även Waterworld Amadé som erbjuder simning och avkoppling med bastu och restaurang. Att besöka Wagrain och området runt omkring är en perfekt vintersemester och det finns även hälso- och fitnesscenter i området för den som föredrar det. Wagrain har något för alla.