En klassiker för svenska utförsåkare är Zell am See. Orten kan enklast beskrivas som lillebror till den minst lika populära orten Sankt Anton. Här kombineras ett intensivt uteliv och after ski med bra skidåkning. I Zell am See säger man sig kunna erbjuda så mycket som 138 kilometer pistade nedfarter, nästan 14 mil alltså(!). Orten är även känd för att attrahera många vandrare under somrarna då man kan svalka sig i sjön nere i byn, kallad Zeller. Sjön ska ha bra inverkan på hälsan sägs det. Om man vill kurera sig på andra ställen än i sjön så erbjuder orten likt många andra orter i Österrike ett antal spa:s och ställen där behandlingar offereras.

Glaciäråkning

Glaciäråkning
Glaciäråkning

Något som definitivt lockar i Zell am See är möjligheten till glaciäråkning, vare sig det är sommar eller vinter. Kaprun heter den delen av skidsystemet och nåddes tidigare via ett tåg som gick rakt genom berget i skarp vinkel upp till den övre basstationen efter en färd om totalt 3900 meter, varav 3300 meter i en tunnel. Efter en stor olycka under år 2000 så nås numera den övre delen av en kabinlift istället. Här stoltserar man med vad som sägs vara världens högsta kabinliftstolpe, 113,6 meter över havet. Skidåkningen över 3000 meter över havet är något utöver det vanliga med härlig snökvalitet i regel. Den del av skidsystemet som är närmast Zell am See är tvärtemot Kaprun belägen på relativt låg höjd, vilket kan försämra snökvaliten framåt eftermiddagarna.

Uteliv, restauranger och after ski

Om man åker till Zell am See så lockar säkerligen det som kretsar runtomkring skidåkningen lika mycket som själva åkningen om inte mer. Orten har ett stort utbud av uteliv och det är ett håll i gång på den högre skalan nästan överallt i byn. På nittiotalet fanns ett ställe som kallades Crazy Daisy som var det ställe alla vallfärdade till för after skin, men numera finns namnet kvar i ett nytt hus och då i form av mer en restaurang än ett ställe för dans med pjäxorna på. Shotsbrickorna inhandlas numera mest på det för ändamålet passande namnet ”Schnaps-Hans” som ligger en bra bit upp i backen från basstationen i byn. Omåttligt populärt ställe som bjuder in till en sista nedfart för dagen med rejält mjuka knän för de allra flesta. Talesättet att man ska undvika första och sista åket gäller i allra högsta grad här, åtminstone vad gäller efter ett besök hos denne Hans. Nej då, men ett råd är att ta det extra försiktigt ner eller varför inte ta kabinbanan ner.

Transporter

Lättast tar man sig till Zell am See från Salzburgs internationella flygplats vilket tar cirka en och en halv timme eller från München, vilket tar ytterligare en timme ungefär. De allra flesta svenska researrangörerna åker till Zell am See och de profilerar gärna orten som att den har något för samtliga i familjen, men jag skulle hellre rekommendera barnfamiljerna en annan ort i närheten, exempelvis Schladming eller Wagrein, vilka lämpar sig bättre för barn. Lägg därtill att Zell am See:s nattliv kan göra nattsömnen kort och kanske till och med obefintlig om man råkar få ett hotell som ligger centralt. Centralt läge är ju något som vanligtvis uppfattas som positivt, men tro mig, inte för barnfamiljen i Zell am See. Hyrbil är inte helt nödvändigt då den längsta utflykten man gör i regel är just till Kaprun och då kan man åka reguljär buss som ingår i busskortet.

Sammanfattningsvis, åk till Zell am See om du vill ha ett bra system och även rejält kul, utan barn, på kvällarna!